sobota 28. března 2015

Zapečené celozrnné palačinky plněné tvarohem

Zapečené celozrnné palačinky s tvarohem
Na cca 25 kusů palačinek
180g špaldové hladké mouky
180g pšeničné hladké mouky
3 bio vejce
3 banány
800 - 900ml bio mléka
špetka soli
Kokosový olej na smažení

Tvarohová náplň
750g bio tvarohu (ve vaničce, ale může být i kostka a rozředit troškou mléka)
100g panely (sušené třtinové šťávy)
1 bio vanilkový cukr
1 bio skořicový cukr
2 bio vejce

Na zalití
250ml plnotučené smetany
1 vejce
Sušená třtinová šťáva na doslazení dle chuti

POSTUP:
1) Nejdříve vyšleháme všechny ingredience na palačinky kromě banánů. Poté přidáme banány a rozmixujeme do hladka.Těsto nalejeme v tenké vrstvě na pánev a palačinku dozlatova osmažíme z obou stran.
(Banán určitě nevynechávejte, ten dělá palačinky krásně jemné, vláčné a voňavé)

2) V míse rozmixujeme všechny ingredience na tvarohovou náplň do hladké pasty, potřeme jí palačinky a zamotáme je do ruliček. 

3) Zamotané palačinky překrojíme napůl a vrstvíme do mísy nastojato jednu vedle druhé rozkrojenou půlkou nahoru. 

4) Smícháme ingredience na zalití a vznikou směsí zalejeme navrstvené palačinky.

5) Pečeme na 180°C cca 50 minut, dokud se smetana "nevypeče". Pokud ale i po uplynutí doby bude smetana pořád trošku tekutá, ničemu to nevadí, palačinky budou mít alespoň trošku smetanové omáčky :-) 

6) Podáváme posypané skořicí případně s kompotovaným ovocem.
Zapečené celozrnné palačinky s tvarohem


sobota 21. února 2015

Zázrak jménem MISO



MISO a jeho účniky

    Základem miso pasty jsou fermentované sójové boby. Miso je jedním ze světově nejvíce chutných a léčivých potravin. Jeho používání je snadné a může obohatit masité i vegetariánské pokrmy. Je také důležité podotknout, že všechna Misa od Mitoku (dovozce Sunfood VM) jsou bez GMO
Miso má také mnoho zdravotních výhod. Po staletí je bráno jako lidový lék na slabé trávení, rakovinu, nemoci z ozáření, otravu tabákem, překyselení organismu, nizké libido a několik druhů střevních infekcí. Pověst misa jako jedné z přírodních nejvíce léčebných potravin potvrzují už i moderní lékařské vědy. Tyto studie ukazují, co lidoví léčitelé věděli už po staletí. Nejde o jednu konkrétní složku misa, která tuto potravinu dělá tak “zázračnou", ale o komplexní směs složek a jedinečný dvojitý fermentační proces, který probíhá u rýžové misa přibližně rok a transfromuje sóju a obilí do silného léku. 

neděle 18. ledna 2015

Ovocní gumoví medvídci

1 hrnek pomerančové šťávy (cca 2 pomeranče)
2 hrnky lesního ovoce
agar ("želatina" z mořské řasy)
Sirup z agáve nebo cukr
mini formička na vykrajování 

sobota 17. ledna 2015

Salát z červené rýže

Saláte z červené rýže
2 porce/ 50 minut

1/2 hrnku červené rýže
1 avokádo
1/2 - 1 červená cibule
lusky cukrového hrášku
nebo okurka
4 lžíce olivového oleje
šťáva z 1/2 citrónu
sůl, pepř 

sobota 29. listopadu 2014

Kaštánky



Kaštánky
bez lepku, bez laktózy


Doba přípravy: 15 min + doba schnutí

Doba pečení: 20 min

Celkový čas: 35 min

Počet porcí: 22 sušenek
 


INGREDIENCE

3 bílky

100 g třtinového cukru

1 lžíce medu

1 lžička mleté skořice

1 lžíce Umeocta
100 g mletých ořechů
 


středa 26. listopadu 2014

Koláč z kaštanové mouky s dýňovým krémem

Koláč z kaštanové mouky s dýňovým krémem
Kaštanová mouka je sama o sobě poměrně sladká, proto v dezrtech není třeba příliš sladit. 

Těsto
1/2 hrnku kaštanové mouky
1/3 hrnku kakaa
1/3 hrnku agáve sirupu
3/4 hrnku tvarohu
1 vejce
1 bílek
1 lžička mleté skořice
1 lžička jedlé sody

Dýňový krém
1/2 hrnku dýňového pyré (pouze uvařená, rozmixovaná dýně)
1 žloutek
2 lžíce tvarohu
2 lžíce agáve
1 lžička perníkového koření

pondělí 24. listopadu 2014

Sušenky z kaštanové mouky a ovesných vloček

Sušenky z kaštanové mouky a ovesných vloček
100g másla
1 lžíce medu
1 lžička jedlé sody

2 lžičky kakaa
85g strouhaného kokosu

85g ovesných vloček
100g kaštanové mouky
hrst nadrobno nakrájených sušených datlí
lžíce až dvě olivového oleje
na doslazení podle chuti datlový sirup

pátek 21. listopadu 2014

Kaštanovo-kokosové cookies

Tento recept připravila nevidomá kuchařka Jana, fotografii zhotovil její přítel :-) Více Janiných receptů a zážitků z cest najdete na jejím blogu Mlok cestovatel


2 lžíce lněného semínka
15 g javorového sirupu
30 g strouhaného kokosu
2 lžíce kaštanových vloček (nemusí být)

Postup
1) Ve 25 g teplé vody rozmícháme kokosový krém a vytvoříme si tak kokosové mléko. To následně promícháme s lněným semínkem, kokosovým olejem, javorovým sirupem a šesti lžícemi vody.

2) Do směsi přidáme kaštanovou mouku, strouhaný kokos a případně i kaštanové vločky. Vše dobře promícháme.

3) Z těsta za pomoci lžičky tvoříme hrudky, které klademe na plech vyložený pečícím papírem a jemně je prsty zploštíme, abychom měli tvar cookies.

4) Cookies pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dvacet minut.

Kaštanovo kokosové cookies

neděle 9. listopadu 2014

Kakaové cupcakes s kaštanovou náplní a krémem

Kakaové cupcakes s kaštanovou náplní a krémem
Suroviny na 12 kousků:
50g másla pokojové teploty
2 vejce
130g třtinového cukru
115g polohrubé mouky
15g mandlové mouky (rozsekané mandle na prášek)
1 lžička sody
3 lžíce kakaa na pečení
130ml acidofilního mléka (nebo kefíru)

neděle 2. listopadu 2014

Podzimní cheesecake z dýně a kaštanového pyré

Cheesecake z dýně a kaštanového pyré
Na 1 dort o průměru 18 cm

6 lžic sušeného kokosu (používám bio z Country Life)
100 g cereálních sušenek (např. Bebe)
2 lžíce kokosového oleje
200 g lučiny
2 vejce
200 g dýně Hokaidó
1 lžička skořice
¼ lžičky vanilky
1 lžička kakaa
5 lžic javorového sirupu (nebo 6 medu)
2 lžíce kaštanového pyré 

Teffová polenta s pečenými lilky

Teffová polenta s pečenými lilky
     2 porce, 35 minut

     1 hrníček světlého teffu 
     3 hrníčky vody
     1 hrníček ovesného mléka
     1 lžíce drceného tymiánu
     2 stroužky česneku
     2 lžíce olivového oleje
     půl lžičky soli, mletý černý pepř

2 střední lilky
2 vetší cibule
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce tamari
2 lžíce umeocta
sůl, pepř 

Kokosová panna cotta s pečenými švestkami a kaštanovým přelivem


Kokosová panna cotta s pečenými švetskami a kaštanovým přelivem
Na 4 porce

40g kokosového krému Renuka (pro intezivnější kokosovou chuť klidně i trošku více)
3 lžíce sirupu z agáve (nebo medu)
1 lžička agarových vloček
2 švestky
1 lžička skořice
1/2 lžičky vanilky
(1 cl Amaretta)
snítky máty

1) Kokosový krém rozpusťte ve 160ml vody, tím vznikne kokosové mléko.

2) 200ml mléka vlijte do rendlíčku, zahřejte na bod těsně pod varem a přisypte agarové vločky. Míchejte, dokud se vše dobře nerozpustí. Přidejte vanilku a oslaďte podle chuti.

3) Nachystejte si libovolné formičky nebo mističky a hmotu do nich vlijte.

4)  Dejte vychladit do ledničky na alespoň 2 hodiny, nejlépe přes noc.

5) Do pekáčku dejte vypeckované švestky nakrájené na měsíčky, zalijte je trochou Amaretta a podlijte lehce vodou, posypte skořicí a dejte péct na 15 minut na 160°C.

6) V rendlíku rozehřejte 50 g kaštanového pyré se zbytkem kokosového mléka a vytvořte polevu.

7) Panna cottu servírujte vyklopenou nebo v mističce s pečenými švestkami přelité kaštanovou polevou a snítkou máty.

TIP: Pokud nemáte agar, klidně použijte želatinu. Ovocným variacím se meze nekladou! :)


Autorkou receptu i fotografie je Jana, nutriční gastronomka ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

čtvrtek 30. října 2014

Nudle Udon s hlívou ústřičnou


Nudle Udon s hlívou ústřičnou
Na 2 porce

150 g tapiokové mouky (+ půl lžičky na směs s tamari)

 50 g špaldové mouky
90 ml teplé vody
150 g hlívy ústřičné
8 malých růžiček brokolice
2 lžíce sezamového oleje
1 větší mrkev
1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
1 lžička sezamových semínek
4 lžíce tamari
3 lžíce javorového sirupu
½ čerstvé chilli papričky

sobota 11. října 2014

Falafel se salátem Tabouleh a tahini omáčkou


Falafel
Falafel se salátem Tabouleh a tahini omáčkou
400g namočené cizrny (200g suché)

50g petrželové natě

100g cibule

10g česneku

mletý římský kmín

sůl

pepř 

500ml oleje na smažení

Salát Tabouleh
400g rajčat

50g petrželové natě

50g suchého špaldového kuskusu

1 velký šťavnatý citrón

1 středně velká cibule

50 ml olivového oleje
sůl
, pepř

Tahini omáčka
1/4 hrnku Tahini
1 – 2 stroužky česneku, rozmačkaného
1 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
sůl