sobota 11. října 2014

Falafel se salátem Tabouleh a tahini omáčkou


Falafel
Falafel se salátem Tabouleh a tahini omáčkou
400g namočené cizrny (200g suché)

50g petrželové natě

100g cibule

10g česneku

mletý římský kmín

sůl

pepř 

500ml oleje na smažení

Salát Tabouleh
400g rajčat

50g petrželové natě

50g suchého špaldového kuskusu

1 velký šťavnatý citrón

1 středně velká cibule

50 ml olivového oleje
sůl
, pepř

Tahini omáčka
1/4 hrnku Tahini
1 – 2 stroužky česneku, rozmačkaného
1 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
sůl 

Falafel
1) Namočnou, ale neuvařenou cizrnu, cibuli, česnek a petrželovou nať rozmixujeme najemno. Osolíme, opepříme a přidáme římský kmín. Vše důkladně promícháme a v lednici necháme ztuhnout.
2) Z těsta tvarujeme kuličky, které dozlatova osmažíme. 

Tabouleh
1) Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a petrželovou nať nasekáme najemno a vše smícháme.

2) Do směsi zeleniny přidáme sušený kuskus, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl, pepř a důkladně promícháme.
3) Necháme odležet asi 1hodinu v lednici, kuskus krásně nabobtná. Před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme.

Tahini omáčka
1) Všechny ingredience rozmixujte dohromady a dochuťte dle sebe. Je li omáčka příliš hustá, přilejte trošku horké vody.

Falafel podáváme společně s Tahini omáčkou, jako přílohu můžete zvolit salát tabouleh nebo jakýkoliv jiný zeleninový salát.

2 komentáře:

  1. Hezký dobrý den, fandím Vám a ráda se nechávám inspirovat recepty. Nicméně, k Vámi uvedenému salátu Tabbouleh mám velké výhrady - předpokládám, že se u receptů držíte originálu, pakliže nějaký existuje, v tomto případě se jedná o tradiční libanonský /blízkovýchodní/ salát - salát u Vás vypadá jako kuskus s rajčaty, nebo ho prostě nenazývejte prosím Tabbouleh. Originál vypadá naprosto jinak a nedá se s ničím zaměnit. Je to jako záplava zeleně a v ní občas bílá perlička...Gró salátu je hladká petržel, na cca 500 gr rajčat se jí dává cca 400 gr /3 velké svazky/ a toho jemného bulguru /nikoliv kuskusu/ cca 2 vrchovaté polévkové lžíce příp.jen trochu více. Také se dává pár nasekaných lístků čerstvé máty. V jednotlivých zemích, nebo regionech, kde se Tabbouleh jí denně, se liší spíše v množství cibule a kyselosti /množství citron.šťávy/. Všechny ingredience jsou zásadně nakrájeny na velmi jemno, včetně rajčat. Jedná se o salát, nikoliv hlavní chod. Dobrou chuť! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Broňko děkujeme za osvětlení! Takto znám recept já a je také moc dobrý, ale chápu, jak to myslíte. Když Tabouleh, tak originál :) Každý nechť si tedy vybere, která varianta mu bude více po chuti.. Až bude zase více zeleně, vyzkouším i Vámi zmíněnou variantu.

      Vymazat