čtvrtek 30. října 2014

Nudle Udon s hlívou ústřičnou


Nudle Udon s hlívou ústřičnou
Na 2 porce

150 g tapiokové mouky (+ půl lžičky na směs s tamari)

 50 g špaldové mouky
90 ml teplé vody
150 g hlívy ústřičné
8 malých růžiček brokolice
2 lžíce sezamového oleje
1 větší mrkev
1 malá červená cibule
1 stroužek česneku
1 lžička sezamových semínek
4 lžíce tamari
3 lžíce javorového sirupu
½ čerstvé chilli papričky
Postup:
 1) Z mouk a vody vytvořte těsto.  A dobře prohněťte . Z těsta vyválejte plát o tloušťce půl centimetru, zarolujte ho do rolády a nakrájejte na půl centimetrové nudle.

2) Dejte vařit vodu, osolte ji vhoďte nudle. Jakmile vyplavou na hladinu, počkejte ještě minutku, dvě a vyndejte je, jsou hotové.

3) Hlívu nakrájejte na proužky a na sezamovém oleji orestujte. Dejte stranou.

4) Růžičky brokolice uvařte v páře do křupava (5-10 minut, podle velikosti).

5) Cibuli nakrájejte na klínky, česnek na plátky a mrkev na šikmé tenké hranolky a orestujte na zbytku oleje.

6) Nasekejte chilli papričku a přidejte k zelenině.

7) K cibuli a mrkvi nalijte směs z tamari, javorového sirupu a ½ lžičky tapioku, přidejte okapané nudle a společně s brokolicí dobře promíchejte.

8) Přihoďte orestovanou hlívu, lehce spojte s nudlemi a zeleninou a podávejte.

9) Na závěr posypte sezamovými semínky, zakápněte sezamovým olejem a případně dozdobte růžičkou zbylé brokolice.

TIP: Tapiokový (někdy zvaný Maniokový) škrob k nám dováží firma The House of Brazil a můžete jej zakoupit i na našem eshopu zde


Autorkou receptu i fotografie je nutriční gastronomka Jana z projektu Zásadně zdravě

1 komentář: