sobota 21. února 2015

Zázrak jménem MISO



MISO a jeho účniky

    Základem miso pasty jsou fermentované sójové boby. Miso je jedním ze světově nejvíce chutných a léčivých potravin. Jeho používání je snadné a může obohatit masité i vegetariánské pokrmy. Je také důležité podotknout, že všechna Misa od Mitoku (dovozce Sunfood VM) jsou bez GMO
Miso má také mnoho zdravotních výhod. Po staletí je bráno jako lidový lék na slabé trávení, rakovinu, nemoci z ozáření, otravu tabákem, překyselení organismu, nizké libido a několik druhů střevních infekcí. Pověst misa jako jedné z přírodních nejvíce léčebných potravin potvrzují už i moderní lékařské vědy. Tyto studie ukazují, co lidoví léčitelé věděli už po staletí. Nejde o jednu konkrétní složku misa, která tuto potravinu dělá tak “zázračnou", ale o komplexní směs složek a jedinečný dvojitý fermentační proces, který probíhá u rýžové misa přibližně rok a transfromuje sóju a obilí do silného léku. 


    Miso je dobrým zdrojem železa, vápníku, fosforu, draslíku, některých vitaminů B a bílkovin. Vzhledem k tomu, že sojové boby obsahují vysoké množství bílkovin včetně všech esenciálních aminokyselin, lze misa  považovat za významný zdroj bílkovin (to mohou ocenit nejen vegani). Miso také usnadňuje absorpci vápníku a hořčíku v těle.

    Chrání před nebezpečným (především radioaktivním) zářením. Působí proti otravě těžkými kovy. Jedna studie, které se účastnilo více než čtvrt milionu mužů a žen, ukázala, že ti, kteří jedli miso polévku každý den, měli méně případů některých typů rakoviny. Studie také ukázala mnohem méně případů ischemické choroby srdeční, jaterní cirhózy, cerebrovaskulárních onemocnění a peptických vředů u těch, kteří jedli miso polévku. Výzkumníci z Okayama University Medical School v Japonsku nyní prokázaly, že miso je dobrým zdrojem antioxidantů.
   



Nepasterizované Miso a alergie

    Rýže je považována za hypoalergení. Přesto však alergie na rýži existuje a vyskytuje se zejména u jedinců, u kterých rýže a rýžové výrobky tvoří hlavní část jídelníčku. V Japonsku, kde je bílá rýže základní součástí každodenní stravy jsou alergie na rýži mnohem častější, než na Západě.
Vědci v Nagoya College of Nutrition v Japonsku zjistili, že inkubace bílé rýže s nezahřátým misem snižuje rozpustné alergenní proteiny bez výrazné změny v nutričně významných nerozpustných proteinech. Schopnost misa redukovat alergizující rýžový protein je nejúčinější, když rýže zraje s misem, které obsahuje velký podíl sójových bobů - jako Hatcho miso, sójové miso nebo červené miso. 
Alergologové se shodují, ze jsou to složité bíkoviny v potravinách, které v imunitním systému spouštějí alergické reakce. U misa je známo, že obsahuje proteolytické enzymy, které rozkládají složité bílkoviny, takže je činí mnohem méně alergenní. Jak probíhá fermentace a zrání misa, enzymy koji přetváří rýžový protein, ječmen a sójové boby (závisí na typu misa) do méně složitých aminokyselin. Nejen, že jsou následně tyto aminokyseliny méně alergenní, ale jsou také mnohem lépe stravitelnější. 

    Není tedy neobvyklé, že pokud trpíte na alergii na sóju, rýži nebo ječmen, tak i přesto nebudete reagovat na sójové, rýžové nebo ječmené miso. Alergenní složky výše zmíněných jsou zničeny fermentačním procesem. Pasterizace však může způsobit malé změny v molekulární struktuře enzymů, které tyto alergeny nezničí. POZOR! Tepelně ošetřené - neboli pasterované miso neredukuje alergizující proteiny. Pasterizace ukončí její zrání a zničí většinu prospěšných látek v misu obsažených. Kvalitní misa nejsou pasterována, protože čím dél miso pracuje, tím je kvalitnější a bohatší. Kvalitní zrající miso můžete zakoupit pouze ve sklenici, kde může pracovat a odcházet vzduch. Misa v plastových sáčcích jsou pasterována, protože sáček by jinak po čase praskl. 

    Nefermentované miso je tedy hypoalergení a je využíváno ke zjejmnění pokrmů. Po celá staletí japonští kuchaři používají miso na marinády k rybám, drůbeži i masu. Výkonné enzymy v misu rozkládají složitá svalová a tuková vlákna živočišných tkání a zároveň zvyšují schopnost absorbovat chutě během marinování a pečení. Pro vegetariány může mít tento princip užitek v podobě lepší stravitelnosti potravin a snížení alergizujícich látek v pokrmu. 
Potraviny, které mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, jako luštěniny, celozrnné výrobky (zejména z pšenice), mohou působit alergické reakce častěji zejména v případě, jsou li obsažené bílkoviny denatuovány. Přidáním nepasterizovaného “živého” misa to však můžete změnit. Například marinované tofu v miso marinádě udělá miso lépe stravitelným, méně alergenním a chuťově svěžím. Exstuje mnoho způsobů, jakým způsobem může být miso v kuchyni využíváno  , ať už to bude pro zvýraznění chuti, lepší stravitelnost nebo pro svou schopnost snížit alergizující složky potraviny, předejít tak zažívacím problémům a ulevit trávícímu traktu. 


Jak je to s nefermentovanou sójou

    Nefermentovaná sója hraje v tradiční Japonské kuchyni jen malou roli. Zatímco fermentované výrobky jako miso, tempeh apod. si japonci dopřávají téměř každý den, výrobky z nefermentované sóji jako např.sójové mléko, jedí spíše výjimečně. Důvodem je, že nekvašené sójové potraviny jsou těžce stravitelné (tento problém částečně eliminuje tofu, přesto že není fermentované). 
Podrobné informace najdete zde http://www.mitoku.com/products/miso/no_anti_nutrients.html

Jak využít miso v kuchyni

    Většina mis je vyrobena ze sójových bobů, zrna, a mořské soli. Výsledky se mohou lišit od tmavého přes mírně červené až po sladké bílé miso.
Klíčem k vaření s misem není snaha přebít chuť všeho ostatního právě misem. Při vaření miso polévky je pro vyvážení chutí dobré použít řasu Kombu, houby Shiitake a zeleninový vývar – ten pomáhá doáhnout plné, bohaté chuti.

    Světlé miso pasty jsou sladší a mají krémovější texturu. Světlé miso je vynikající náhražkou mléka.  Zkuste např.sladké miso místo mléka, másla a soli v krémové polévce s tofu.

    Naopak tmavá, slanější misa lze kombinovat s fazolemi, do omáček, pečených jídel a zeleninových dušených pokrmů a polévek. Pro jednoduché a chutné podzimní nebo zimní saláty zkuste přidat sladkou robustní zeleninu jako muškátovou dýni, mrkev, pastinák nebo restovanou cibulkou – vše vařte v horké vodě, dokud zelenina nezměkne. Poté dochuťte misem rozmíchaným v malém množství vody a přidejte až před koncem vaření.
Zkuste tmavé miso v hustých polévkách s kořenovou zeleninou. Čočka ozdobená misem ohřívá tělo a dodává dostatek vysoce kvalitních bílkovin. I když tmavé miso není tak univerzální jako světlé odrůdy, je výživné, svěží a v polévkách se nikdy neomrzí. Tmavé miso je vhodné spíše pro chladnější období. Jakmile se venku oteplí, kombinujte tmavé a lehčí, světlé miso.


    Silný enzymatický účinek nepasterizovaného misa přirozeně harmonizuje zažívání. V trávícím traktu jeho enzymy „poškodí“ komplexní molekuly potravin a tím umožní lepší trávení a vstřebávání živin. Potraviny, jako jsou fazole, rajčata a surové tofu můžou způsobit zažívací potíže. Miso pomáhá strávit tyto potraviny a nastolit rovnováhu.



Zeleninová polévka s misem
Zeleninová polévka s misem
1 mrkev
1 petržel
1 malý pórek
1/4 hrnku bílých fazolí
0,5l zeleninového vývaru
1 – 2 lžičky misa
Olivový nebo řepkový olej
Sůl

1) Fazole předem na pár hodin namočíme a následně uvaříme do měkka.
2)   Pórek nakrájíme na kolečka včetně světle zelené části a lehce na oleji v hrnci osmažíme.
3)   Na krátké úzké nudličky nakrájíme mrkev a petržel, přidáme je k pórku a společně ještě lehce osmahneme.
4)   Zeleninu zalejeme 0,5l vody, lehce osolíme a vaříme do měkka cca 15 minut.
5)   Přidáme zeleninový vývar a uvařené fazole, promícháme.
6)   Odebereme trošku polévky a rozmícháme v ní 1 – 2 lžičky misa. Pro začátek volíme raději méně, miso je poměrně výrazné a má svou specifickou chuť.
7)   Vlejeme do polévky a již nevaříme! Vařením by miso ztratilo všechny své cenné látky.
8)   Polévku dochutíme solí nebo umeoctem.


Rada na závěr – pokud se vám zdá miso příliš výrazné, nechte polévku uležet do druhého dne, chuť misa se zjemní.




Veškeré informace byly čerpány ze zdroje www.mitoku.com/miso

Žádné komentáře:

Okomentovat