![]() |
Cheesecake z dýně a kaštanového pyré |
Na 1 dort o průměru 18 cm
6 lžic sušeného kokosu (používám bio z Country Life)
100 g cereálních sušenek (např. Bebe)
2 lžíce kokosového oleje
200 g lučiny
2 vejce
200 g dýně Hokaidó
1 lžička skořice
¼ lžičky vanilky
1 lžička kakaa
5 lžic javorového sirupu (nebo 6 medu)
2 lžíce kaštanového pyré
1) V robotu podrťte sušenky se strouhaným
kokosem a kokosovým olejem a vytvořte těsto, může být trošku sypké, ale to
vůbec nevadí. :)
2) Vyložte formu pečícím papírem a hmotu natlačte
na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice odpočinout.
3) Oloupejte půlku malé dýně, nakrájejte na
kostičky a dejte 200 g vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15
minut.
4) Předehřejte troubu na 140°C.
5) Do mixovací nádoby dejte lučinu, rozklepněte 2
celá vejce, přisypte vanilku i skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka
rozmixujte nebo ušlehejte ručním mixérem. Slijte dýni, přidejte a znovu
rozmixujte do hladka.
6) Vyndejte formu z lednice a ¾ dýňové hmoty
nalijte na lehce zatvrdlý korpus.
7) Do zbytku hmoty přidejte kaštanové pyré a lžičku
kakaa, promixujte a tenkým „čůrkem“ vlijte do první dýňové vrstvy, tak abyste
utvořili mřížku, pak vezměte párátko nebo jídelní hůlku (tu u dortů používám
já, protože je silnější ;) ) a diagonálně načmárejte do mřížky mřížku druhou.
8) Pečte na 140°C cca 50 minut až hodinu. Pak pootevřete
troubu a vypněte ji, takhle pomalým chladnutím se dort navrchu nepotrhá. Až
potom dortík vyndejte, nechte úplně vychladnout a ještě na chvíli strčte do
lednice.
9) Dort podávejte dobře vychlazený.
Autorkou receptu i fotografie je Jana, nutriční gastronomka ZÁSADNĚ ZDRAVĚ
Dobrý den, kdy a kde se dočtu, kdo vyhrál soutěž o krabičku na další měsíc? :)
OdpovědětVymazatDobrý večer, dočtete se to zítra na našem facebooku :-)
OdpovědětVymazatbohužel to nikde nevidím :(
Vymazat