neděle 2. listopadu 2014

Podzimní cheesecake z dýně a kaštanového pyré

Cheesecake z dýně a kaštanového pyré
Na 1 dort o průměru 18 cm

6 lžic sušeného kokosu (používám bio z Country Life)
100 g cereálních sušenek (např. Bebe)
2 lžíce kokosového oleje
200 g lučiny
2 vejce
200 g dýně Hokaidó
1 lžička skořice
¼ lžičky vanilky
1 lžička kakaa
5 lžic javorového sirupu (nebo 6 medu)
2 lžíce kaštanového pyré 

1) V robotu podrťte sušenky se strouhaným kokosem a kokosovým olejem a vytvořte těsto, může být trošku sypké, ale to vůbec nevadí. :)

2)  Vyložte formu pečícím papírem a hmotu natlačte na dno a dobře udusejte. Dejte do lednice odpočinout.

3) Oloupejte půlku malé dýně, nakrájejte na kostičky a dejte 200 g vařit do vody se špetkou soli. Vařte do měkka cca 15 minut.

4) Předehřejte troubu na 140°C.

5) Do mixovací nádoby dejte lučinu, rozklepněte 2 celá vejce, přisypte vanilku i skořici, oslaďte sirupem či medem a do hladka rozmixujte nebo ušlehejte ručním mixérem. Slijte dýni, přidejte a znovu rozmixujte do hladka.

6) Vyndejte formu z lednice a ¾ dýňové hmoty nalijte na lehce zatvrdlý korpus.

7) Do zbytku hmoty přidejte kaštanové pyré a lžičku kakaa, promixujte a tenkým „čůrkem“ vlijte do první dýňové vrstvy, tak abyste utvořili mřížku, pak vezměte párátko nebo jídelní hůlku (tu u dortů používám já, protože je silnější ;) ) a diagonálně načmárejte do mřížky mřížku druhou.

8) Pečte na 140°C cca 50 minut až hodinu. Pak pootevřete troubu a vypněte ji, takhle pomalým chladnutím se dort navrchu nepotrhá. Až potom dortík vyndejte, nechte úplně vychladnout a ještě na chvíli strčte do lednice.

9) Dort podávejte dobře vychlazený.


Autorkou receptu i fotografie je Jana, nutriční gastronomka ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

3 komentáře:

  1. Dobrý den, kdy a kde se dočtu, kdo vyhrál soutěž o krabičku na další měsíc? :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, dočtete se to zítra na našem facebooku :-)

    OdpovědětVymazat