středa 29. ledna 2014

Indické Samosy

Samosy plněné zeleninou a masem

Samosa je typicky indický pečený nebo smažený knedlíček, který si můžeme naplnit jakoukoli náplní, například zeleninovou nebo kuřecí.

Suroviny – těsto: 
280g mouky -> z toho asi 2/3 hladké pšeničné, 1/3 cizrnové (pro celiaky je možnost použít pouze cizrnovou mouku, samosy jsou však tvrdší a sušší), 
500 ml teplé vody 
2 lžíce oleje 
sůl

Suroviny - náplň:
Zeleninové samosy: cibule, mrkev, hrášek, brambory
Masové samosy: cibule, kuřecí maso (cca 150g)

Koření pro obě zmíněné: kari, garam masala nebo římský kmín, chilli

1) Smícháme suroviny na těsto tak, aby se nelepilo na prsty, v případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. (S vodou opatrně, přiléváme postupně!) Těsto necháme půl hodiny uležet.
(pozn.je možné udělat těsto pouze z cizrnové mouky, je však o poznání tužší, huř se s ním pracuje)
1. těsto z pšeničené a cizrnové mouky
2. těsto pouze z cizrnové mouky



2) Na směs do zeleninových samos osmažíme nakrájenou cibuli.

3) Uvaříme mrkev a brambory a nakrájené na kostičky přihodíme k osmažené cibuli.

4) Přisypeme hrášek (rozmražený nebo z konzervy). Přilijeme cibulové pyré* a přisypeme kari, garam masalu a chilli.

5) Na směs do masových samos osmažíme cibuli a kuřecí maso nakrájené na malé kostičky. Přilijeme cibulové pyré a přisypeme kari, garam masalu a chilli.
(pozn.je možné obě tyto směsi smíchat dohromady)

Je možné směs smíchat - zelenina i maso dohromady


6) Uleželé těsto na samosy rozválíme na tenkou placku a rozkrájíme na části cca 15x15cm. Do prostředka těchto částí poklademe směs a zabalíme.

7) Položíme na pečící papír, dáme do trouby a pečeme do zlatova, což vychází asi na 20 minut při 200°C.

Uzlíčky vložíme do trouby (omluvte chudáčka vpravo :-))

*Cibulové pyré

Jedná se o jednoduchý, ale geniální základ (zahušťovadlo) omáček. Cibuli nakrájíme na plátky a několik minut povaříme, až změkne. Slijeme přebytečnou vodu (čím méně vody necháme, tím budeme mít hustší základ omáčky) Pak cibuli rozmixujeme tyčovým mixérem – proto je potřeba nějakou vodu nechat. A to je vše, potom už jen cibulové pyré nalijeme do indického jídla, které právě vaříme. 

K samosám se doporučuje podávat Raita - jogurtová omáčka.

Do čtvrt kila jogurtu vymačkáme půl citronu, trochu osolíme a přisypeme mletý římský kmín. Můžeme přidat i nastrouhanou okurku nebo ředkvičku. Když si do toho namočíme samosy, nejsou tak suché.


zdroj: http://indickerecepty.cz/

2 komentáře: