Samosy plněné zeleninou a masem |
Samosa je typicky indický pečený nebo smažený knedlíček, který si můžeme naplnit jakoukoli náplní, například zeleninovou nebo kuřecí.
Suroviny – těsto:
280g mouky -> z toho asi 2/3 hladké pšeničné, 1/3 cizrnové (pro celiaky je možnost použít pouze cizrnovou mouku, samosy jsou však tvrdší a sušší),
500 ml teplé vody
2 lžíce oleje
sůl
Suroviny - náplň:
Zeleninové samosy: cibule, mrkev, hrášek, brambory
Masové samosy: cibule, kuřecí maso (cca 150g)
Koření pro obě zmíněné: kari, garam masala nebo římský kmín, chilli
Suroviny - náplň:
Zeleninové samosy: cibule, mrkev, hrášek, brambory
Masové samosy: cibule, kuřecí maso (cca 150g)
Koření pro obě zmíněné: kari, garam masala nebo římský kmín, chilli
(pozn.je možné udělat těsto pouze z cizrnové mouky, je však o poznání tužší, huř se s ním pracuje)
1. těsto z pšeničené a cizrnové mouky 2. těsto pouze z cizrnové mouky |
2) Na směs do zeleninových samos osmažíme nakrájenou cibuli.
3) Uvaříme mrkev a brambory a nakrájené na kostičky přihodíme k osmažené cibuli.
4) Přisypeme hrášek (rozmražený nebo z konzervy). Přilijeme cibulové pyré* a přisypeme kari, garam masalu a chilli.
3) Uvaříme mrkev a brambory a nakrájené na kostičky přihodíme k osmažené cibuli.
4) Přisypeme hrášek (rozmražený nebo z konzervy). Přilijeme cibulové pyré* a přisypeme kari, garam masalu a chilli.
5) Na směs do masových samos osmažíme cibuli a kuřecí maso nakrájené na malé kostičky. Přilijeme cibulové pyré a přisypeme kari, garam masalu a chilli.
(pozn.je možné obě tyto směsi smíchat dohromady)
(pozn.je možné obě tyto směsi smíchat dohromady)
Je možné směs smíchat - zelenina i maso dohromady |
6) Uleželé těsto na samosy rozválíme na tenkou placku a rozkrájíme na části cca 15x15cm. Do prostředka těchto částí poklademe směs a zabalíme.
7) Položíme na pečící papír, dáme do trouby a pečeme do zlatova, což vychází asi na 20 minut při 200°C.
7) Položíme na pečící papír, dáme do trouby a pečeme do zlatova, což vychází asi na 20 minut při 200°C.
Uzlíčky vložíme do trouby (omluvte chudáčka vpravo :-)) |
*Cibulové pyré
Jedná se o jednoduchý, ale geniální základ (zahušťovadlo) omáček. Cibuli nakrájíme na plátky a několik minut povaříme, až změkne. Slijeme přebytečnou vodu (čím méně vody necháme, tím budeme mít hustší základ omáčky) Pak cibuli rozmixujeme tyčovým mixérem – proto je potřeba nějakou vodu nechat. A to je vše, potom už jen cibulové pyré nalijeme do indického jídla, které právě vaříme.K samosám se doporučuje podávat Raita - jogurtová omáčka.
Do čtvrt kila jogurtu vymačkáme půl citronu, trochu osolíme a přisypeme mletý římský kmín. Můžeme přidat i nastrouhanou okurku nebo ředkvičku. Když si do toho namočíme samosy, nejsou tak suché.
zdroj: http://indickerecepty.cz/
Vyzkousim... Jsou moc hezke ;-)
OdpovědětVymazatjá také. chudáček je taky pěkný
Vymazat