Cuketové placky s černou rýží a chia |
18 placek (3 porce)
100g černé rýže (cca 220g uvařené)
2 malé cukety
2 stonky jarní cibulky
1 lžička soli
1 lžička kmínu
1 lžička kari koření
3 vejce a/nebo 180g tofu
2 stroužky česneku
1 lžíce chia semínek
1 lžíce lněných semínek
olej na smažení
lískooříškový olej, ledový salát a zakysaná smetana na podávání
1) Černou rýži uvaříme se špetkou soli podle návodu (do měkka). Necháme lehce vychladnout.
2) Cuketu nastrouháme najemno, osolíme a necháme "vypotit". Po pár minutách vymačkáme co největší množství vody.
3) Přimícháme nasekanou jarní cibulku a uvařenou rýži. Přidáme koření, nadrcený česnek, chia a lněné semínko, rozšlehaná vejce a nastrouhané tofu (vejce lze úplně vynechat). Dobře promícháme. Pokud nám cuketa pustí další vodu, přidáme další chia semínka a necháme chvíli odstát.
4) Na pánvi rozpálíme trochu oleje. Lžící nabíráme těsto a smažíme menší placičky na mírném plameni pár minut z obou stran.
5) Po usmažení dáme na talíř s ledovým salátem a zakápneme lískooříškovým olejem. Podáváme třeba se zakysanou smetanou nebo jogurtem, který předtím smícháme s nasekanou pažitkou a oblíbenými bylinkami. Placky jsou skvělé také jako příloha k masu.
Autorka receptu i fotografie je Kašulka z blogu histaminovakasulka.com
mám staženo na zdi, pochoutka to bude určitš
OdpovědětVymazat