sobota 27. září 2014

Zakouřené dýňové karí s fazolí černé oko


Zakouřené dýňové kari s fazolí černé oko
2 lžíce kokosového oleje

1 pór
2 stroužky česneku
2 lžičky kari koření bez soli (Madras)
2 lžičky himalájské soli
2 lžičky koření uzené paprika
1 střední hokkaido dýně (cca 800 gr dužniny)
150 gr fazole černé oko (cca 320 gr uvařené fazole)
3/4 litru vody
1 cm čerstvého zázvoru
1 hrst čerstvého koriandru
2 lžíce tahini
1) Fazole si předem uvaříme do měkka podle návodu.

2)  Česnek i pór očistíme a nakrájíme nadrobno. Dýni oloupeme a dužninu nakrájíme na menší kousky.
3) V hlubší pánvi/hrnci na oleji opečeme 2 minuty česnek, přidáme pór a smažíme dalších 5 minut.
4) Přidáme suché koření, promícháme a přidáme dýni. Zalijeme vodou a dusíme na mírném plameni 35 minut. Po 35 minutách by měla dýně změknout a při míchání se jí část rozpadne na pyré, které zahustí vodu (v případě, že by se směs nezahustila, necháme ještě trochu vyvařit).
5)  Vmícháme nastrouhaný zázvor, tahini, fazoli, povaříme dalších 5 minut, odstavíme a vmícháme nasekaný koriandr. Podáváme ideálně s rýží nebo indickými plackami.

Autorkou receptu i fotografie je Kašulka z blogu histaminovakasulka.com

3 komentáře:

  1. Pór by měl být pórek?
    Moc děkuji za odpověd!

    OdpovědětVymazat
  2. Pokud vas napadne dat tam cerne tahini, tak na to zapomente. Vysledek je sice moc chutny ale vypada to jak nehoda :D

    OdpovědětVymazat