sobota 13. září 2014

O bezinkách s bezinkami

Bezinky - bobulovité plody Bezu černého, dozrávají koncem srpna a dají se sbírat až do poloviny října. Důlěžité je sbírat pouze uzrálé, krásně černé plody. V tomto deštivém počasí se také objevuje hodně plesnivých, na to pozor. 
Syrové plody jsou jedovaté, je tedy třeba je tepelně zpracovat!


Černý bez
V plodech jsou přítomny antokyanová barviva, organické kyseliny (např. kyselina jablečná, citronová, kozlíková, octová, vinná, propionová), cukr, třísloviny, silice, hořčiny, pentosan, tyrosin, vosk, guma, pryskyřice, vitaminy (hlavně A a B), silice aj.
Plody bezu působí analgeticky, osvědčily se zejména při migrénách, neuralgiích, při bolestech trojklaného nervu, páteře či kloubů (zde působí i protizánětlivě), příznivě působí i při křečích trávicího ústrojí a při nadýmání.

Výtažky z oficiálních studií:
Byla provedena revize studií účinků plodu bezu černého a byl konstatován účinek antioxidační, antivirový a antiproliferativní (při studiích in vitro). V jedné studii na zvířatech a jedné klinické studii byl potvrzen slabý antilipidemický účinek. Antibakteriální a protizánětlivý účinek byl posouzen jako pravděpodobný, nicméně potřebuje další potvrzení studiemi. U pokusných potkanů způsobil vodní extrakt z plodů celkový útlum a snížení vnímání bolesti, ethanolový extrakt zlepšil zánět tlustého střeva. Několik in vitro studií, dvě studie na lidech a jedna na šimpanzích potvrdili účinek vodního extraktu při léčbě chřipky (přípravek Sambucol). 
Pramen: Phytother Res. 2010 Jan;24(1):1-8. A systematic review on the sambuci fructus effect and efficacy profiles. Vlachojannis JE, Cameron M, Chrubasik S.

Polyfenolový extrakt z plodů Sambucus nigra byl účinný při léčbě diabetu v rumunské studii na pokusných diabetických krysách. Závěrem bylo kontatováno, že by mohl být v budoucnu využit jako doplněk léčby diabetu. 

Pramen: J Physiol Biochem. 2009 Sep;65(3):297-304. The effects of Sambucus nigra polyphenols on oxidative stress and metabolic disorders in experimental diabetes mellitus. Ciocoiu M, Mirón A, Mares L, Tutunaru D, Pohaci C, Groza M, Badescu M.

Bezinková povidla
Babičky brali užívání bezinkových povidel jako lék a prevenci proti nemocem. Užívaly ráno půl hodiny před snídaní 1 polévkovou lžíci a zapíjely malým panákem alkoholu, nebo 1dcl vína, aby se látky rychleji dostaly do krve. Léčily tak revmatické otoky, horečky a bolesti. Alkohol však není podmínka užívání, prospěšné látky se vstřebají tak jako tak. 
Povidla jezte s mírou, ve větším množství působí projímavě.

RECEPT NA BEZINKOVÁ POVIDLA


2kg bezinek
1kg cukru

1) Bezové kuličky oddělíme od stopek a důkladně propláchneme ve vodě.
2) Kuličky rozmixujeme, dáme do hrnce a přidáme 1kg cukru.
3) Za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud nejsou povidla hustá a netáhnou se. V tomto množství to trvá cca 2 hodiny.
4) Plníme do vyvařených sklenic a ještě horké otočíme dnem vzhůru, aby víčko dobře přilnulo.
5) Skladujeme na suchém, chladném místě.









RECEPT NA BEZINKOVOU ŠŤÁVU
Poměr cukru a bezinek zůstává tak, jako u povidel 2:1 (bezinky x cukr)

1) Oddělíme kuličky, propláchneme, rozmixujeme a propasírujeme přes sítko, aby nám zbyla jenom šťáva. Kdo má odšťavňovač, vyhrává :-) Kdo ne, musí zvolit tento postup.
2) Šťávu dáme do hrnce a přidáme adekvátní množství cukru. Přidáme tři celé hřebíčky pro lepší vůni.
3) Vaříme alespoň 20 - 30minut, jinak je šťáva jedovatá. Plníme do vyvařené, čisté láhve a uchováváme v chladu. Šťáva by měla vydržet i bez zavaření, chcete li mít ale 100% jistotu, že se nezkazí, je třeba ji ještě zavařit. 



Žádné komentáře:

Okomentovat