neděle 10. srpna 2014

Dort s kokosovým krémem a ovocem

Dort s kokosovým krémem a ovocem
Krém:
500 ml rostlinného, ideálně domácího kokosového mléka
5 gr agar prášku
100 gr kokosová mouka
30 gr panely
2-3 lžíce kokosového oleje
250 gr vypeckovaných, na kousky nakrájených třešní + na ozdobu

Korpus:
60 - 100 g topinamburové piškoty
20 g kokosového oleje
2-3 lžíce rostlinného mléka
rozmixované ovoce na ozdobu dortu
kokos na ozdobení

1)   Rostlinné mléko dáme vařit a rozpustíme v něm agar.
(Domácí kokosové mléko: 100 gr bio strouhaného kokosu na 750-1000 ml vody. Nechte namáčet pár hodin a pak rozmixujte na nejvyšší otáčky. Přeceďte a mléko je hotové.  Z drti poté můžete vyrobit vlastní kokosovou mouku. Stačí pouze usušit a ideálně rozemlít v mlýnku. Důležité je však použít opravdu kokos v bio kvalitě, jinak mléko ani mouka nebudou dobré).

2)   Jakmile se nám rozpustí, vmícháme cukr a kokosovou mouku. Vznikne nám hustý krém, do kterého vetřeme kokosový olej.

3)   Vmíchejte nadrobno nakrájené zvolené ovoce. Necháme chladnout.

4)   Nadrťte piškoty, vmíchejte kokosový olej, vznikne vám "drobenka". Vmíchejte po lžících rostlinné mléko, dokud se nevytvoří pevná hmota. Formu na dort o velikosti 18cm si vyložte potravinovou fólií, na ni navrstvěte těsto na korpus a potřete kokosovým krémem. Ozdobte ovocem nebo rozmixovaným ovocem a nechte v lednici ztuhnout.

TIP: Krém můžete spolu s piškoty vrstvit také do sklenic.




Autorkou receptu i fotografie je Kašulka z blogu histaminovakasulka.com

1 komentář: