Na karamelizované banány:
Koláč z arašídového másla se zkaramelizovanými banány |
2 středně velké banány, oloupané a nakrájené na plátky
1/3 šálku třtinového cukru
1/4 šálku 35 % smetany ke šlehání
Na korpus:
1 hrnek hladké mouky
1/4 hrnku špaldové mouky
1 1/2 lžičky kypřícího prášku bez fosfátů
1 banán
1/2 hrnku třtinového cukru
1/4 hrnku arašídového másla
1 velké vejce
1/4 hrnku rostliného oleje
1/3 hrnku mléka (může být i rostlinné)
2 lžičky skořice
Předehřejte troubu na 180°C. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru cca 20 cm.
1) V hrnci na mírném ohni za stálého míchání rozehřejeme cukr. Po chvíli začně karamelizovat - dejte dobrý pozor, aby se nepřipálil, jinak zhořkne.
2) Odstavte z ohně a postupně, za stálého míchání, přilejte smetanu až vytvoříte hladkou hmotu.
3) Do karamelu přisypte na kolečka nakrájený banán.
4) Karamel s banány nalijte rovnoměrně na dno dortové formy a dejte stranou.
5) V míse smícháme obě mouky, prášek do pečiva a skořici. Promíchejte.
6) V druhé míste vidličkou rozmačkejte banán, přidejte cukr, vajíčko, olej, mléko a přírodní arašídové máslo a vyšlehejte do hladka.
7) Přisypte suchou směs a vypracujte v hladké těsto.
8) Nalijte těsto do formy na zkaramelizované banány a pečte asi 40 minut při 180°C.
9) Nechte vychladnout a poté opatrně překlopte dort karamelem vzhůru. Pokud některé části zůstanou přilepeny k formě, seškrábněte je a poklaďte na vršek koláče.
pozn. Těsto je poměrně lepivé, díky čemuž je koláč hutnější, než klasický piškot. Na chuti mu to neubírá a zasytí vás i malý kousek!
Řeknu jen jedno slovo a to bude muset vyjádřit všechny moje chutě a sliny, které se sbíhají, aniž bych to dokázala ovlivnit (stačí pohled na fotku a pár řádek a letím do kuchyně, jestli mám všechny ingredience) ;-). Jo a teď konečně to "jedno slovo": ÁCH! ;-)
OdpovědětVymazatVivi