středa 29. července 2015

Kakaový koláč s quinoou a mandlemi

Kakaový koláč s quinoou a mandlemi
- 1 šálek quinoi
- 1 a 1/2 šálku neslazeného mandlového mléka
- 1 šálek vypeckovaných datlí
- 3/4 šálku najemno pomletých mandlí (nebo pokrutiny z mandlového mléka)
- 1/4 šálku lněných semínek
- 1/2 šálku neslazeného jablečného pyré
- 1/3 šálku neslazeného kakaového prášku
- 1/2 lžičky jemné mořské soli
datlový sirup či třtinovo šťávu na doslazení dle chuti

1)  Den předem si připravte mandlové mléko: hrnek mandlí zalejte čtyřmi hrnky vody. Nechte namočené přes noc. Druhý den mandle v této vodě rozmixujte a vzniklé mléko přeceďte přes plátýnko. Mandlovou drť si uschovejte na později.

2)  Quinou propláchněte, dejte do hrnce, přidejte 2 šálky vody a přiveďte k varu. Poté hrnec přiklopte pokličkou, snižte teplotu a vařte pozvolna 15 – 20 minut, dokud se voda nevstřebá.

3)  Společně rozmixujte mandlové mléko, datle, lněná semínka, jablečné pyré, kakaový prášek a špetku soli.

4)  Přendejte tuto směs do mísy, přidejte quinou a hrnek mandlové drtě.

5)  Vložte do pekáčku o průměru 20x30cm vyloženým pečícím papírem. Na povrchu posypte zbylou mandlovou drtí.

6)  Pečte při 180°C cca 1 hodinu. Po vyjmutí z trouby nechte úplně vychladnout a teprve poté nakrájejte.


Pozn.Koláč zůstane i po upečení poměrně vlhký. Doporučujeme podávat jej na talířku jako dezert pokapaný datlovým sirupem

Žádné komentáře:

Okomentovat