Falafel
Falafel se salátem Tabouleh a tahini omáčkou |
400g namočené cizrny (200g suché)
50g petrželové natě
100g cibule
10g česneku
mletý římský kmín
sůl
pepř
500ml oleje na smažení
Salát Tabouleh
400g rajčat
50g petrželové natě
50g suchého špaldového kuskusu
1 velký šťavnatý citrón
1 středně velká cibule
50 ml olivového oleje
sůl
, pepř
Tahini omáčka
1/4 hrnku Tahini
1 – 2 stroužky česneku, rozmačkaného
1 lžíce olivového oleje
šťáva z jednoho citronu
sůl
1)
Rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibuli nadrobno a petrželovou nať nasekáme najemno a
vše smícháme.
2)
Do směsi zeleniny přidáme sušený kuskus, citrónovou šťávu, olivový olej, sůl,
pepř a důkladně promícháme.
3) Necháme odležet asi 1hodinu v lednici, kuskus krásně
nabobtná. Před podáváním ještě promícháme, případně dochutíme.
1)
Všechny ingredience rozmixujte dohromady a dochuťte dle sebe. Je li omáčka
příliš hustá, přilejte trošku horké vody.
Falafel podáváme společně s Tahini omáčkou, jako přílohu můžete
zvolit salát tabouleh nebo jakýkoliv jiný zeleninový salát.
Hezký dobrý den, fandím Vám a ráda se nechávám inspirovat recepty. Nicméně, k Vámi uvedenému salátu Tabbouleh mám velké výhrady - předpokládám, že se u receptů držíte originálu, pakliže nějaký existuje, v tomto případě se jedná o tradiční libanonský /blízkovýchodní/ salát - salát u Vás vypadá jako kuskus s rajčaty, nebo ho prostě nenazývejte prosím Tabbouleh. Originál vypadá naprosto jinak a nedá se s ničím zaměnit. Je to jako záplava zeleně a v ní občas bílá perlička...Gró salátu je hladká petržel, na cca 500 gr rajčat se jí dává cca 400 gr /3 velké svazky/ a toho jemného bulguru /nikoliv kuskusu/ cca 2 vrchovaté polévkové lžíce příp.jen trochu více. Také se dává pár nasekaných lístků čerstvé máty. V jednotlivých zemích, nebo regionech, kde se Tabbouleh jí denně, se liší spíše v množství cibule a kyselosti /množství citron.šťávy/. Všechny ingredience jsou zásadně nakrájeny na velmi jemno, včetně rajčat. Jedná se o salát, nikoliv hlavní chod. Dobrou chuť! ;-)
OdpovědětVymazatBroňko děkujeme za osvětlení! Takto znám recept já a je také moc dobrý, ale chápu, jak to myslíte. Když Tabouleh, tak originál :) Každý nechť si tedy vybere, která varianta mu bude více po chuti.. Až bude zase více zeleně, vyzkouším i Vámi zmíněnou variantu.
Vymazat50g kuskusu na 400g rajčat?
OdpovědětVymazat