Citrónový cheesecake z vanilkové hrašky |
30g
mletých mandlí
30g
mletých rozinek nebo datlí
Citrónový
krém z Hrašky:
100g
Hrašky Vanilka
500ml
rýžového mléka
70g
třtinového cukru
lžička
vanilkového extraktu
Kůra
a šťáva z bio citronu
70g
másla
2) Připravte si rýžové mléko. 50g rýže uvařte v 0,5l vody. Vařte asi 15 až 20 minut. Slijte vodu a
uvařenou rýži důkladně rozmixujte společně s půl litrem čerstvé vody. Poté rozmixovanou
směs přeceďte a rýžové mléko ochuťte špetkou soli, cukrem a dalšími přísadami
podle vaší chuti.
3)
Hrašku smícháme s mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté oheň
ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Hrašku je potřeba vařit zvolna, aby v krému
nezůstala chuť po hrachu.
4)
Do uvařeného krému vmícháme podle chuti cukr, vanilkový cukr, jemně
nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.
5)
Polovinu uvařené hrašky nalejeme na korpus, do druhé poloviny přidáme máslo a
důkladně promícháme. Než směs s máslem nalejete do formy, nechte mírně
vychladnout a poté nalejte na první vrstvu.
6)
Necháme vychladit a odležet, ozdobíme čerstvým ovocem.
Korpus:
1/2 hrnku pohanky
1/4 hrnku mleté lněné semínko
1/2 hrnku suchého mletého kokosu
10 měkkých datlí medjool, bez pecek, rozmixované
1) Pohanku připravíme dle návodu tak, aby byla měkká.
2) Dejte mletá lněná semínka, kokos, již měkkou pohanku a rozmixované datle a zpracujte v hutné těsto. Pokud nedrží pohromadě, přidejte datle.
3) Těsto vmačkejte do formy o průměru 23cm vymazané kokosovým olejem.
4) Dejte péct na 180°C cca 15 minut. Nechte vychladnout
Vanilkový krém z hrašky připravíte dle návodu viz. výše, případně můžete citron zaměnit za kakao a cukr 4 lžícemi agáve (přidejte až do mírně zchládlého krému). Hotový krém nalejte na korpus.
Poleva:
0,5 kg jahod nebo jiného ovoce dle výběru
200ml kokosového mléka
cca 4g prášku agar
1) Rozmixujte jahody spolu s kokosovým mlékem, přidejte agar (doporučuji poloviční množství než je na danné množství tekutiny + ovoce doporučeno, želatina bude měkkčí).
2) Přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, odstavte z ohně, nechte lehce zchládnout a nalejte na vanilkový krém. Vršek dortu můžete ozdobit levandulovými květy, kakaem nebo čerstvým ovocem.
Vanilkovou hrašku zakoupíte v prodejných zdravé výživy nebo zde
Žádné komentáře:
Okomentovat