úterý 21. dubna 2015

Slunečnicové paté

Slunečnicové paté
20 minut

100 gramů slunečnicových semínek
20 gramů sušených rajčat (ne v oleji)
2 polévkové lžíce lahůdkového droždí
1 cibule
3 stroužky česneku
1 polévková lžíce oleje
2 polévkové lžíce citronové šťávy
100 + 300 ml vody
5 gramů práškového agaru (polovina pytlíčku)
3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu
1 čajová lžička soli
2 čajové lžičky uzené papriky
2 čajové lžičky provensálského koření 

1) Slunečnicová semínka si namočte minimálně 2 hodiny předem - lépe přes noc. Stejně tak zalijte rajčata 100 ml vody a nechte nabobtnat.

2) V menším hrnci rozpalte olej a zpěňte najemno nakrájenou cibulku. Nechte restovat. Po chvíli přidejte uzenou papriku, provensálské koření a promíchejte. Přilejte asi 100 ml vody a minutku duste.

3) Mezitím si agar rozmíchejte v 200 ml vody a přilejte do hrnce, přiveďte k varu a nechte minutku provařit. Odstavte.

4)  Slunečnicová semínka slijte, opláchněte a vhoďte do koktejlového mixéru. Přidejte lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, Shoyu, rajčata i s máčecí vodou a promixujte.

5) Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijte do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujte 2 minuty na vysoké otáčky, dokud nebude konzistence dokonale hladká.

6) Srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchněte studenou vodou a směs do ní vylejte. Nechte zchladit.

7) Ztuhlé a vychlazené paté vytáhněte z lednice a nožem opatrně po stranách odlepte.

8) Teď už jen nakrájejte a můžete podávat :)



Autorkou receptu je Petra z veganského blogu veg-ethique.blogspot.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat