sobota 19. července 2014

Ovocné sušené placky

Léto v plném proudu a na zahrádkách uzrává tolik ovoce, že ho ani nestíháme sníst. Tak jsem se dala do sušení :-) Není na tom vůbec nic složitého, dokonce nepotřebujete ani sušičku - stačí sluníčko a za den je usušeno! Takže malý foto návod:

1) Základem jsou krásně zralé, měkké a sladké meruňky :-)


2) Meruňky umyjte, vypeckujte a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.

3) Rozmixovanou směs poklaďte rovnoměrně do nádoby sušičky popř.na plech (meruňky se krásně usuší i na slunci, v troubě nemám vyzkoušeno). Vrstva by neměla být průhledná - pokud bude příliš tenká, nebude placka pružná, ale tvrdá.

4) Nedoporučuji pokládat na pečící papír - alespoň mně se tedy meruňky úplně připekly a celé to letělo do koše, protože nešly odlepit. Možná špatný pečící papír, nevím, každopádně bez něj to šlo sloupnout mnohem lépe.

V polostínu téměř 40°C
5) Zkoušela jsem dvě varianty - sušit na plechu na sluníčku a v sušičce.
- na slunci: Rozprostřenou směs na plechu jsem dala na slunce cca v 10hodin dopoledne a v 19hodin téhož dne již byla dokonale suchá a placka šla i dobře sloupnout.

- v sušičce: Sušila jsem na 40°C 8 hodin. Pokud je placka po odlepení na některých místech stále vlhká, otočte ji a nechte ještě cca hodinku dosušit.

= Ve výsledku se mi lépe pracovalo s plackou usušenou na slunci, netrhala se tolik jako ze sušičky, ale chuťově jsou obě dobré.



















6) Sušené plátky uchovávejte v uzavřené sklenici, aby se k nim nedostala vlhkost. Zdají li se vám kyselé, můžete placku pomazat sirupem (javorovým, agáve apod.) a smotat - při servírování pak nakrájet na kolečka a propíchnout párátkem (aby zůstaly srolované), jako gumové bonbónky :-)

7) Tadáá hotovo! Je to jednoduché a moc dobré. Především v chladnějším období budete rádi, že jste si nějaké vitamínky z léta uschovali. Samozřejmě že na placky můžete použít i téměř jakékoli jiné ovoce - jako rybíz, švestky apod.. Chystám se i na rajčata, až budou zralá, tak pak zase podám report ;) 

Žádné komentáře:

Okomentovat