středa 16. července 2014

Cheesecake z vanilkové hrašky


Citrónový cheesecake z vanilkové hrašky
Korpus:
30g mletých mandlí
30g mletých rozinek nebo datlí

Citrónový krém z Hrašky:
100g Hrašky Vanilka
500ml rýžového mléka
70g třtinového cukru
lžička vanilkového extraktu
Kůra a šťáva z bio citronu
70g másla



1) Do mixéru nejprve vložíme mandle a rozmixujeme, poté přidáme rozinky nebo datle a opět rozmixujeme. Vzniklé těsto upěchujeme do formy o průměru cca 23cm vyložené pečícím papírem.

2) Připravte si rýžové mléko. 50g rýže uvařte v 0,5l vody. Vařte asi 15 až 20 minut. Slijte vodu a uvařenou rýži důkladně rozmixujte společně s půl litrem čerstvé vody. Poté rozmixovanou směs přeceďte a rýžové mléko ochuťte špetkou soli, cukrem a dalšími přísadami podle vaší chuti.

3) Hrašku smícháme s mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Poté oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Hrašku je potřeba vařit zvolna, aby v krému nezůstala chuť po hrachu.

4) Do uvařeného krému vmícháme podle chuti cukr, vanilkový cukr, jemně nastrouhanou citronovou kůru a citronovou šťávu.

5) Polovinu uvařené hrašky nalejeme na korpus, do druhé poloviny přidáme máslo a důkladně promícháme. Než směs s máslem nalejete do formy, nechte mírně vychladnout a poté nalejte na první vrstvu.

6) Necháme vychladit a odležet, ozdobíme čerstvým ovocem.


VARIANTA 2 - vegan, bez lepku
Cheesecake z vanilkové hrašky
Korpus:
1/2 hrnku pohanky 
1/4 hrnku mleté lněné semínko
1/2 hrnku suchého mletého kokosu
10 měkkých datlí medjool, bez pecek, rozmixované

1) Pohanku připravíme dle návodu tak, aby byla měkká.

2)  Dejte mletá lněná semínka, kokos, již měkkou pohanku a rozmixované datle a zpracujte v hutné těsto. Pokud nedrží pohromadě, přidejte datle.

3) Těsto vmačkejte do formy o průměru 23cm vymazané kokosovým olejem.

4) Dejte péct na 180°C cca 15 minut. Nechte vychladnout

Vanilkový krém z hrašky připravíte dle návodu viz. výše, případně můžete citron zaměnit za kakao a cukr 4 lžícemi agáve (přidejte až do mírně zchládlého krému). Hotový krém nalejte na korpus.

Poleva:
0,5 kg jahod nebo jiného ovoce dle výběru
200ml kokosového mléka
cca 4g prášku agar

1) Rozmixujte jahody spolu s kokosovým mlékem, přidejte agar (doporučuji poloviční množství než je na danné množství tekutiny + ovoce doporučeno, želatina bude měkkčí).

2) Přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, odstavte z ohně, nechte lehce zchládnout a nalejte na vanilkový krém. Vršek dortu můžete ozdobit levandulovými květy, kakaem nebo čerstvým ovocem.




TIP: Korpus je také možné vytvořit z nadrcených sušenek či piškotů smíchaných s máslem

Vanilkovou hrašku zakoupíte v prodejných zdravé výživy nebo zde

Žádné komentáře:

Okomentovat