pondělí 16. června 2014

Pohankový koláč s jahodami

Pohankový koláč s jahodami
vegan, bez lepku
Ačkoli se ingredience na první pohled nemusí jevit zrovna lákavě, výsledek vás určitě překvapí. Kombinace pohanky, kakaa a jahod s agarem je opravdu moc dobrá a pohanka je díky této kombinaci jemněší a její charakteristická chuť není tak výrazná. 
Za tento koláč Vám poděkuje především Vaše slezina, neboť velká část z nás ji má oslabenou a pohanka ja jedna z potravin, která jí prospívá (z hlediska tradiční čínské medicíny).


Množství na formu o velikosti 19cm
300g pohanky (nebo pohankové lámanky)
1 litr ovocné šťávy nebo moštu
Agávový sirup
cca 70g ořechů nebo sekaných datlí
3 lžíce kakaa
3 lžíce chia semínek
jahody nebo maliny
agar

1) Pohanku propláchneme, dáme do hrnce a zalijeme 400ml ovocné šťávy (poměr tekutiny a pohanky by měl být 1:1,5). Povaříme 2 - 3 minuty a necháme pohanku stát až změkne a tekutina se zcela vstřebá. 

2) Poté vmícháme 3 lžíce kakaa, 3 lžíce chia semínek na velké kusy nasekané ořechy nebo datle a agávový sirup nebo cukr (osladit směs můžete dle libosti). 

3) Směs dáme do formy. V případě, že nemáte nepřilnavý povrch, formu vymažte olejem a vysypte kokosem. Pečeme na 180°C cca 30 minut nebo dokud není hmota pevná (nesmí být kašovitá). 

4) Nachystejte si a očistěte jahody nebo maliny. Připravte si 0,5l ovocné šťávy, vsypte 5g agaru a zahřívejte, dokud se tekutina nezačne vařit. Poté ihned odstavte, přidejte jahody a celé nalejte na pohankový korpus. 

5) Necháme vychladnout, zatuhnout (to trvá cca 3 hodiny) a můžeme podávat. 





recept pochází z facebookové skupiny Chutně a zdravě

4 komentáře:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já použila tuto :) http://riofresh.sk/sk/products/RIO-Fresh-100-stava-z-cerstvo-lisovanych-jablk+436

      Vymazat
  2. A co tak z tresni misto jahod/malin ??

    OdpovědětVymazat