sobota 21. června 2014

Lipový sirup z pšeničného sirupu (bez cukru)

Lipový sirup z pšeničného sirupu

Hlavní účinky lipového květu jsou močopudné, žlučopudné, tlumící kašel (používáme při suchém kašli), potopudné a uklidňující (na nervy v kombinaci s třezalkou či meduňkou).
Z lipového květu si můžete udělat čaj, koupel, nebo květy můžete naložit do medu a mít tak lipový med nebo si udělat domácí lipový sirup. Chtěla jsem se pro tentokrát vyhnout cukru a tak jsem místo něj zvolila pšeničný sirup, který je pro naše tělo mnohonásobně lepší :-) (více si můžete přečíst např. ZDE)

Budete potřebovat
cca 20 květů lípy
1 litr převařené a již chladnější vody
Šťávu ze 4 citronů

1) Lipové květy necháme přibližné 24h naložené ve vodě, poté květy vyndáme a vodu přecedíme přes plátýnko, aby v ní nezbyly žádné nečistoty.

2) Přes plátýnko přilejeme i citronovou šťávu a přidáme pšeničný sirup. Ten se zpočástku rozpouští jen velmi pomalu, chce to tedy trpělivost popř. jen na mírném plameni lehce přihrát, aby teplota nepřesáhla 42°C (sirup zpracovaný za studena si uchová více vitamínů).

3) Sirup nalejeme do sterilovaných lahví a uložíme v chladu a ideálně i temnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat