pondělí 2. června 2014

Bezová šťáva, bezové želé a citronovo-bezová marmeláda

Bezové hody
Bezová šťáva 
- za studena, bez kyseliny citronové

cca 20 bezových květů (kolik s vleze do 2l vody)
5 bio citronů
1 - 1,5kg třtinového cukru


1) Převařte 2l vody, nechte vychladnout. Do vychldalé vody dejte kvítky (předem operte ve studené vodě) a citrony na krájené na kolečka (ty důkladně omyjte pod horkou vodou). Nechte stát na chladném místě cca 24 hodin.


2) Z květů i citrony vymačkejte všechnu vodu/šťávu a dejte je stranou. Tekutinu přeceďte přes jemný cedník vyložený gázou nebo látkovou plenou.  

3) Přidejte cukr a míchejte až do úplného rozpuštění. Pokud zvolíte třtinový jako já, bud šťáva hodně tmavá.

4) Pro lepší zakonzervování můžete do naplněné láhve kapnout trošku alkoholu. Skladujte v chladnu. Při vhodném skladování vydrží šťáva i půl roku. 

Marmeládové želé z bezových květů

Želé z bezu
Postup je naprosto stejný jako u bezové šťávy. Do 1l bezové šťávy přisypte 10g agaru (výtažek z mořských řas, bez zápachu) a přiveďte k varu. Jakmile se začne šťáva vařit, odstraňte ze sporáku a plňte do čistých, předem sterilizovaných sklenic. Uchovávejte v chladnu.
Želé se hodí do koláčů, buchet na pečivo apod.







Citronová marmeláda s bezem
Citronová marmeláda s bezovou šťávou
Citrony jsou samy o sobě velmi výrazné, proto nečekejte, že by byl bez ve výsledku nějak výrazně cítit. Přesto tam svou vůni lehce zanechá.

0,5kg citronů
250ml bezové šťávy
100g třtinového cukru
5g agaru


1) Nejdříve důkladně, nejlépe v horké vodě, opláchněte citrony. I s kůrou je nakrájejte na malé kousky a přidejte do již hotové bezové šťávy. Vařte cca 15-20minut až do úplného rozvaření a změknutí citronů.

2) Přisypte cukr. Množství je na vás, může ho být méně i více než je psáno v receptu. Míchejte, dokud se úplně nerozpustí. 

3) Ještě teplé rozmixujte ponormým mixérem. Poté do ještě horké směsi vmíchejte agar a rovnou plňte do sklenic. Doporučuji uchovávat v chladu.

2 komentáře:

  1. Kedy sa zbiera, prosim vas? Najdem ju v tomto case?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nejvyšší čas :) Záleží, v jaké oblasti žijete - v teplejších je již odkvetlý, v chladnějších je čas pro sběr právě teď.

      Vymazat