RAW Kokosové dortíčky s polevou z kiwi |
Na korpus:
- 20 g strouhaného
kokosu
- 40 g kešu oříšků
- 40 g sušených
brusinek
- 1 lžíce kokosového
oleje
Na náplň:
- 100 g kešu oříšků
(namočených přes noc ve vodě)
- šťáva z 1 limetky
- 60 g kokosového
oleje
- 20 g kakaového
másla (Nepražené kakaové máslo můžete zakoupit u Čokoládovny troubelice zde)
- 3 lžíce sirupu z
agáve
- 1 vanilkový lusk
Na polevu:
- 2 zralá kiwi
- 3 lžíce kokosového
oleje
- 2 lžíce sirupu z
agáve
1. Kešu, brusinky i
kokos rozmixujte na padrť. Pak přilejte kokosovej olej a ještě hmotu trošku
mixněte. Vytvořte z ní kuličky a ve formičce na muffiny (doporučuju zas
silikonový, líp vám pak dezert půjde ven) jí rozplácněte na dno. Dejte
ztvrdnout do mrazáku.
2. Vymačkejte šťávu
z limetky, slejte vodu z oříšků a nastrouhejte nebo nadrťte si kousky
kakaovýho másla. Do mísy nalijte teplou vodu. Abyste zachovaly zásady raw
(neboli “vaření” za syrova), neměla by teplota vody přesáhnout 42°C. Kakaový
máslo má teplotu tání zhruba kolem 30°C, takže ono se fakt i při takhle nízký
teplotě rozpustí, nebojte!:)
3. Rozmixujte kešu
oříšky s kokosovym i kakaovym rozpuštěnym tukem, sirupem, limetkovou
šťávou a zrníčkama z celýho vanilkovýho lusku.
4. Vyndejte formu
z mrazáku a na korpus nalejte náplň pod okraj formičkek tak nízko nebo
vysoko, jak moc mohutnou chcete mít ovocnou polevu. Já si nechávám tak půl
centimetru místa.:) Pak znovu vraťte ztuhnout do mrazničky.
5. Kiwi oloupejte a
nakrájejte na kostky. Hoďte do vyšší misky, přilejte kokosovej olej i sirup a
dobře rozmixujte. Dortíčky vyndejte z chladu, až budou ztuhlý alespoň tak,
že se vám vrstvy neslejou a naposledy dejte do mrazáku. Dezert je nejlepší
trošku vychlazený, ale ne úplně zmrzlý, takže na něj pak jenom nezapomeňte. Je
osvěžující a tak akorát sladký a to i bez cukru.;)
TIP: Sirupy můžete
nahradit i rozpuštěným medem
TIP 2: Kombinací
různejch ořechů, tuků lisovaných za studena a sušenýho ovoce můžete vytvářet
rozličný druhy dezertů. Místo kiwi použijte na polevu třeba jahody, maliny nebo
lesní ovoce či bylinky. Řiďte se vlastní chutí a sezonníma čerstvejma
surovinama. Fantazii se meze nekladou!:)
Autorka textu i receptu je Jana z blogu jakorybicka.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat