sobota 3. května 2014

RAW Kokosové dortíčky s polevou z kiwi


RAW Kokosové dortíčky s polevou z kiwi
Bez lepku, laktózy a vajec

Na korpus:
-  20 g strouhaného kokosu
-  40 g kešu oříšků
-  40 g sušených brusinek
-  1 lžíce kokosového oleje

Na náplň:
-       100 g kešu oříšků (namočených přes noc ve vodě)
-       šťáva z 1 limetky
-       60 g kokosového oleje
-       20 g kakaového másla (Nepražené kakaové máslo můžete zakoupit u Čokoládovny troubelice zde)
-       3 lžíce sirupu z agáve
-       1 vanilkový lusk

Na polevu:
-       2 zralá kiwi
-       3 lžíce kokosového oleje
-       2 lžíce sirupu z agáve


1.     Kešu, brusinky i kokos rozmixujte na padrť. Pak přilejte kokosovej olej a ještě hmotu trošku mixněte. Vytvořte z ní kuličky a ve formičce na muffiny (doporučuju zas silikonový, líp vám pak dezert půjde ven) jí rozplácněte na dno. Dejte ztvrdnout do mrazáku.
2.     Vymačkejte šťávu z limetky, slejte vodu z oříšků a nastrouhejte nebo nadrťte si kousky kakaovýho másla. Do mísy nalijte teplou vodu. Abyste zachovaly zásady raw (neboli “vaření” za syrova), neměla by teplota vody přesáhnout 42°C. Kakaový máslo má teplotu tání zhruba kolem 30°C, takže ono se fakt i při takhle nízký teplotě rozpustí, nebojte!:)
3.     Rozmixujte kešu oříšky s kokosovym i kakaovym rozpuštěnym tukem, sirupem, limetkovou šťávou a zrníčkama z celýho vanilkovýho lusku.
4.     Vyndejte formu z mrazáku a na korpus nalejte náplň pod okraj formičkek tak nízko nebo vysoko, jak moc mohutnou chcete mít ovocnou polevu. Já si nechávám tak půl centimetru místa.:) Pak znovu vraťte ztuhnout do mrazničky.
5.     Kiwi oloupejte a nakrájejte na kostky. Hoďte do vyšší misky, přilejte kokosovej olej i sirup a dobře rozmixujte. Dortíčky vyndejte z chladu, až budou ztuhlý alespoň tak, že se vám vrstvy neslejou a naposledy dejte do mrazáku. Dezert je nejlepší trošku vychlazený, ale ne úplně zmrzlý, takže na něj pak jenom nezapomeňte. Je osvěžující a tak akorát sladký a to i bez cukru.;)


TIP: Sirupy můžete nahradit i rozpuštěným medem

TIP 2: Kombinací různejch ořechů, tuků lisovaných za studena a sušenýho ovoce můžete vytvářet rozličný druhy dezertů. Místo kiwi použijte na polevu třeba jahody, maliny nebo lesní ovoce či bylinky. Řiďte se vlastní chutí a sezonníma čerstvejma surovinama. Fantazii se meze nekladou!:)



Další krásné recepty na RAW košíčky najdete na blogu jakorybicka.cz

Autorka textu i receptu je Jana z blogu jakorybicka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat