sobota 17. května 2014

Černá rýže s jarní zeleninou a medovými Shiitake

Černá rýže s jarní zeleninou a houbou Shiitake
Bez lepku, mléka vajec a ořechů
(4 porce)

180g fazolové lusky
70g řapíkatý celer
2ks jarní cibulka
2chilli papričky
70g cukety
70g lilku
8ks cherry rajčat
4ks červené ředkve
8ks kopřiv
lžička sezamového nebo lískového oleje
¼ šálku citronové šťávy
Rýžový olej na smažení
3 lžíce Tamari
sůl, pepř a chilli na dochucení

Medové Shiitake
160ml vody
70g květovaného medu
50ml sójové omáčky Tamari
40 ml bílého rýžového vína (Mirin)


1) Rýži propláchneme a necháme namočenou několik hodin, ideálně přes noc. Následující den vodu slijeme, zalijeme čerstvou a uvaříme. 

2) Sušené houbičky necháme v misce s vodou přes noc. Druhý den z houbiček vymačkáme vodu a dáme do druhé misky. Do vody z Shiitake vlijeme zbylé ingredience pro medové Shiitake a důkladně promícháme. Přidáme houbičky a vaříme bez pokličky na mirném plameni do zredukování tekutin. Kontrolujte, aby se nepřipékaly. Pozor, houbičky jsou silně aromatické!

3) Omyjeme a nakrájíme zeleninu, kterou orestujeme na pánvi wok. Začneme lilkem, trochu ho osmahneme a přidáme další ingredience. Dochutíme sezamovým olejem, TAMARI, solí, pepřem a kořením. 

4) Hlavičky kopřiv spaříme horkou vodou. Rýži spolu se zeleninou smícháme, dochutíme citronovou šťávou a ozdobíme kopřivami.



Autor receptu Jan Šuška

Žádné komentáře:

Okomentovat