Dýňové krekry s křenovým dipem |
Krekry:
- 100g dýňové mouky
- 150 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička drceného
rozmarýnu
- trochu celého
rozmarýnu na ozdobení
- hrubozrnná sůl na
ozdobení
Křenový dip:
- kus nastrouhaného
křenu
- 1/2 menší nastrouhané
červené řepy
- 1/4 nastrouhaného
jablíčka
- špetka soli
1. Předehřejte troubu na 170° a než vám světýlko zhasne (to
jakože uuuuuž!), tak v míse smíchejte moukou s vodou, olejem, solí a rozmarýnem
tak, aby vám vzniklo mírně tekutý těstíčko. Bude to trochu vypadat jako
bahýnko, ale to je správně!:)
2.
Na plech rozložte pečící papír a trošku ho potřete
olejem. Těsto na něj naneste a stěrkou ho rozetřete do tenký vrstvy o asi 3 mm.
Mělo by vám to pokrejt zhruba 1/2 - 3/4 plechu. Posypte rozmarýnem, hrubozrnnou
solí, špičkou nože rozdělte na obdélníčky (aby se vám to pak líp lámalo) a
střčte do trouby.
3.
Pečte na 170° asi 10 minut, potom snižte teplotu na 150°
a krekry nechte vevnitř ještě asi dalších 15-20 minut.
4. Celá tahle nádhera je hotová, když jsou krekry suchý a
křupavý. Vyndejte je z trouby, nechte vychladnout a pak už jenom nalámejte a
spokojeně chroupejte.;)
5. Dip je jednoduchej jako facka! Ze strouhaný řepy a
jablíčka vymačkejte šťávu, abyste ve směsi neměli moc vody. Pak už jenom
smíchejte s křenem, trošku osolte a je to! Pro jemnější konzistenci dip ještě
trošku prožeňte mixérem.;)
TIP: Místo
rozmarýnu můžete použít jakýkoliv jiný koření. Báječnej je třeba římskej kmín
nebo i sezamový semínka.;)
TIP2: Barvy
dýňovýho těsta se neděste. Jenom to VYPADÁ jako želví bobek, ale jinak je to
dobrý!:D
Autorka textu i receptu je Karolína z blogu jakorybicka.cz
Žádné komentáře:
Okomentovat