středa 19. února 2014

Dýňový olej není jen tak ledajaký olej


Dýňový olej patří mezi špičku rostlinných olejů. Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a dalších zdraví prospěšných látek dobře slouží našemu zdraví. Seznam jeho léčivých účinků je dlouhý. Obsahuje velké množství vitamínu E a má tak výborné antioxidační účinky. Ze všech rostlinných olejů má nejvyšší obsah organicky vázaného zinku, který pomáhá našemu tělu při bojích s nemocemi a v regeneraci. Neobsahuje cholesterol. Naopak, nenasycené mastné kyseliny, které v něm najdete, snižují jeho hladinu v těle. Pánové pak jistě ocení jeho prokázané dobré účinky na prostatu.

     Našemu tělu ale prospívá i zvenku. Zlepšuje kvalitu suché pokožky, chrání proti slunečnímu spálení, bojuje proti akné, lupénce nebo ekzému. Známý je i pro své léčivé účinky poškozené kůže. Pozor, nedoporučuje se užívat při cukrovce!

     Dýňový olej má výraznou, oříškovou chuť. Díky tomu přemění i jeho malém množství každé jídlo na netradiční pochoutku. Olej by se neměl zahřívat na více než 120 stupňů, nepoužívejte ho tedy na smažení. Skvělý je ale do studené kuchyně, zvládne i krátkou šetrnou tepelnou úpravu. Přidat se dá do salátů, pomazánek, k sýrům nebo uzenému masu. Nebo ho zkuste přidat do krémových polévek, uvidíte, jak rychle budou mizet z talířů. A ještě zajímavost na konec- pokud vám při tom všem experimentování v kuchyni kapka oleje přistane na oblečení nebo ubrusu, nemusíte se nad tmavou skvrnou stresovat. Místo speciálních pracích prostředků na skvrny nechte látku jednoduše několik hodin na slunci. Flek jakoby zázrakem sám zmizí!
     Dýňový olej skladujte uzavřený na tmavém a chladném místě. Pokud ho necháte otevřený, může zoxidovat a znehodnotit se.

     Česká společnost BOHEMIA OLEJ vyrábí oleje pouze z kvalitních ořechů a semen. Používá zejména plody vypěstované u nás. Vyzkoušet tak můžete výrobky makové, lněné, z vlašských ořechů, hroznových semínek, hořčičné, konopné a také dýňové, které vám dnes představujeme v zásilce. Do své nabídky zařadila i takzvané koloniální oleje, vyrobené ze surovin, které u nás původní nejsou(patří sem olej slunečnicový a arašídový).
     Olej lisují šetrnou technologií výhradně za studena. Díky tomu si zachovává všechny v oleji rozpustné vitamíny, které rostlina obsahuje, důležité nenasycené kyseliny a další živiny. Lisování za studena má kladný vliv i na výslednou chuť produktu. Takto vyrobený si zachovává přírodní aromatické látky, zabezpečující dokonalou chuť a jedinečný gurmánský zážitek.
     Do výrobků nepřidávají žádná barviva, konzervanty ani Éčka. Všechny oleje obsahují jen 100% podíl deklarované suroviny. Můžete tak výrobky společnosti Bohemia olej v klidu používat také v kosmetice- na masáže, zábaly a podobně. Pozor by si měli dát jen lidé, kteří trpí alergiemi na některou ze surovin. V takovém případě se použití olejů nedoporučuje.
     Při zpracování ořechů a semen se drží společnost ekologických standardů. Zbytky plodin, ze kterých se šetrně olej vylisuje, se dále zpracovávají. Tyto výlisky se melou na moučku, která se uplatní při přípravě bezlepkových jídel. Slupky se pak používají jako palivo.
     Výrobky firmy můžete koupit na stránkách www.bohemiaolej.cz v sekci Eshop, nebo ve vybraných kamenných prodejnách. Jejich seznam naleznete v přehledné interaktivní mapě na stránkách výrobce v sekci Prodejny.

1 komentář:

  1. Dýňový olej je naozaj úžasná pochúťka!!! Túto značku som zatiaľ neskúšala, no párkrát sme si nechali priviesť olej zo Štajerska a jeho skvelá oriešková vôňa a chuť nás úplne dostala! Odporúčam všetkými desiatimi :) Pridávame ho do šalátov, na cestoviny alebo len tak s chlebíkom, syrom a zeleninou je vynikajúci!!!
    Ďakujem za skvelý tip na super eshop ;)

    OdpovědětVymazat