středa 22. ledna 2014

Vyjímečnost umeoctu

Umeocet je zpracován mléčným kvašením japonských švestiček umeboshi. Má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet, spíše nám pokrm osolí, než okyselí. Umešvestky obsahují bílkoviny, minerály a tuky v dvojnásobném množství nežli  jiné druhy ovoce. Konzumujeme-li umeboši pravidelně, můžeme si zachovat slabě zásadité pH krve (asi 7,35), které je důležité pro udržení dobrého zdravotního stavu.  Síla tohoto zásaditého účinku umešvestek je způsobena vysokým obsahem zásaditých minerálů a přítomností kyseliny citrónové. Ta je důležitá také pro sportovce, protože přirozeně redukuje obsah kyseliny mléčné v těle, která má za příčinu bolesti svalů. 





Působí také jako prevence únavy. Ta je obvykle ovlivněna nahromaděním kyseliny mléčné a máselné v těle. Ty nejsou látkovou výměnou dostatečně rychle odbourávány. Jak jsme už uvedli, umešvestky obsahují složky zajišťující rychlé odbourání přebytečné kyselosti v našem těle. Krev  většiny lidí má obvykle kyselý charakter, protože konzumujeme nadměrné množství kyselinotvorné potravy (cukr, bílá mouka a živočišné potraviny) a máme omezen příjem kyslíku (ovlivněný nedostatkem pohybu). Umeboshi jsou zvláště bohaté na vápník, železo a fosfor, mangan, sodík, hořčík apod. Tyto látky jsou zde obsaženy ve  stoprocentně vstřebatelné podobě, na rozdíl od chemických napodobenin. Švestičky umeboshi mají slanokyselou chuť, harmonizují náš organismus, který je stresem a nekvalitní stravou často velmi poničený. Používají se jako  prevence před různými nemocemi, jsou  dobré na posílení imunity, na doplnění minerálních látek či doplnění enzymů a také jako podpůrná léčba při nemocech.

Podporují a povzbuzují funkci jater, urychlují peristaltiku střev, mají antiseptický efekt, podporují trávení proteinů, působí laxativně. Umeboshi produkty jsou velmi výhodné, protože neprobouzí rezervy organismu (jako například káva či černý čaj), ale pracují přímo s krví, minerály jdou přímo do těla. 
Při střevních bakteriálních infekcích je dobré vypít likérovou odlivku plnou umeocta nebo jako prevenci přidat 1-2 lžičky do sklenky vody a vypít. Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie. 


TIP: Umeocet k nám dováží firma Sunfood VM, zástupce firmy Mitoku. Umeocet lze zakoupit ve většině zdravých výživ popř. zde

1 komentář:

  1. Přes první dost nepříjemné setkání s umeoctem (nevím, na co jsem myslela a kam jsem čučela), ale spletla jsem ochutnávku jitrocelového sirupu právě s umeoctem, se stal oblíbenou součástí mých večerních salátových hodů. Mňam!

    OdpovědětVymazat