sobota 18. ledna 2014

Pizza z cizrnové mouky


Pizza z cizrnové mouky
Suroviny na 1menší pizzu
2/3 hrnku cizrnové mouky 
1/3 lžičky soli
1/2 hrnku vody 
1/2 lžičky rozmarýnu, jemně nasekaného
3 lžíce extra panenského olivového oleje
1 rajče
1 červená cibule
8 lžic rajčatového pyré 
3 lžíce parmezánu
1/4 lžičky černého pepře








1) Prosejeme cizrnovou mouku se solí do středně velké mísy. Postupně přidáme 1/4 šálku vody, aby mouka netvořila hrudky a stále tvořila hladkou pastu. Poté přidáme zbývající 1/4 hrnku vody, promícháme a necháme stát při pokojové teplotě po dobu 30minut. Těsto ještě mírně zhoustne.
2) Do těsta přidáme rozmarýn a předehřejeme si troubu na 200°C. 
3) Než se trouba nahřeje, nakrájíme si na kolečka rajče a červenou cibuli. 
4) Nalejeme celé těsto na velkou nepřilnavou pánev (průměr min.30cm). Pizzu opékáme, dokud kraje nezezlátnou nebo alespoň částečně "nezavadne". Nenechávejte ji na pánvi příliš dlouho, jinak vám zespodu zčerná!
5) Na povrchu pomažeme rajčatovým pyré, posypeme rajčetem, cibulí, parmezánem a pepřem. 
6) Pizzu přesuneme na plech a dáme péct do trouby zhruba na 20 minut, dokud není po okrajích krásně křupavá. Nemáte li možnost použít troubu, lze pizzu "upéct" i na pánvi, jen bude opékání trvat déle a nebude tak křupavá.
7) Hotovo! Pizzu nakrájíme na čtvrtky a podáváme ještě horkou.

TIP: Na pizzu je možné přidat cokoli dle libosti.

TIP2: Cizrnovou mouku můžete koupit u firmy Wolfberry, která dodává do prodejen zdravých výživ. Můžete ji koupit i zde


16 komentářů:

  1. Já ji včera večer dělala, sice se mi na pánev chytla, takže jsem z toho pak měla spíše takovou trhancovou placku, ale ve výsledku mi moc chutnala. Akorát přítel mi ji odmítl jíst a to se ještě nestalo, že by něco nejedl... Takže né každému asi padne :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jé tak to je super, že jste ji hned zkusila :) já ji dělala na velké teflonové pánvi, stačí nechat ji jen tak trochu "zavadnout" a pak přendat na plech, jinak se opravdu spálí. Nepřijde mi tolik rozdílná od klasické pizzy, ale je jasné, že každému nemusí sednout. Možná kdybyste mu udělala nějakou extra verzi - se šunkout, více sýra apod, tak by to ani nepoznal :)

      Vymazat
    2. Po druhé už se povedlo lépe!! : http://melancholic-dreamers.blogspot.cz/2014/01/pizza-z-cizrnove-mouky.html

      Vymazat
    3. Díky za zprávu ;) pošlete nám foto i na facebook, ať Vás můžeme zařadit do soutěže o únorovou krabičku :)

      Vymazat
  2. wooow to vypadá báječně :) libi se mi že bude mit kulaty tvar ikdyž nemam formu na pizzu :) jen malý dotaz, kde seženu cizrnovou mouku? :) je nějak specifická,nebo se dá použít třeba i celozrnná pššeničná? děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Báro, cizrnovou mouku koupíte ve většině zdravých výživ, my použili značku Wolfberry, tu můžete koupit i zde http://www.wolfberry.eu/produkt/cizrnova-mouka-nativni-400-g/154/

      Vymazat
  3. Dělala jsem si včera, taky se mi roztrhla :( Ale nevadí. I tak byla dobrá, úplně nová chuť :) V týdnu se chystám na muffiny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím čím to, mně se neroztrhla ani jednou... asi to chce průběžně odlepovat, od krajů do středu a pak placka jen sklouzne z pánvice na plech :) popř.podlít trošku olivovým olejem

      Vymazat
  4. dobrý den,asi mám hloupý dotaz,ale ten olej patří do těsta?nebo na něm opékat tu placku? děkuji =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. není hloupý - trošku oleje vylejte na pánev a následně na ni vylejte i těsto :)

      Vymazat
  5. Cícerovú múku si budem musieť kúpiť, pretože tá pizza vyzerá fakt úžasne! :) Ja si robím podobné pizze, ale väčšinou je "korpus" z tortilly alebo je brokolicový či karfiolový :)

    OdpovědětVymazat
  6. Nikdy jsem z cizrnové mouky nic nedělala, dneska jsem si jednu byla koupit, ale zjístila jsem, že je instantní. Můžu ji i přesto použít stejným způsobem? Děkuji :) Vypadá to úžasně!!

    OdpovědětVymazat
  7. Můžu cizrnovou mouku nahradit celozrnnou, nebo je výběr mouky důležitý a chutnalo by to úplně jinak?? Jaká je zdravější varianta? :)

    Předem díky za odpověď

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cizrnová mouka je chuťově velmi specifická a její náhrada by skutečně znamenala úplně jinou chuť. Navíc celozrná mouka, narodzíl od cizrnové, obsahuje lepek. Jednoznačně tedy vede cizrnová :)

      Vymazat
  8. Krásný večer zajíci, moc děkuji za inspiraci, ta chuť je naprosto úžasná a nová, právě dojídám poslední kousek! Cizrnu miluji, ale péct z cizrnové mouky jsem zkoušela poprvé. Jen se chci zeptat, je nezbytně nutný ten krok s pánví? Přijde mi, že by to mohlo fungovat i bez toho rovnou do trouby. Snažím se recepty co nejvíce zjednodušovat a používat co nejméně nádobí. Těsto jsem neměla tak řídké, tak to příště asi zkusím rovnou. Ještě jednou děkuji, fandím Vám. Hezký víkend :-) Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Leni, děkujeme za zprávu i za pochvalu :) Jsme rádi, že se pizza povedla a chutnala! Krok s pánví jsem nikdy nepřeskočila, tak nemůžu radit. Přijde mi ale, že díky tomu je křupavější - že kdyby se dala přímo do trouby, bude spíše gumová. Ale možná se pletu. Budeme rádi, když dáte vědět, jak to vyšlo bez pánve :-) díky, mějte se krásně

      Vymazat