pátek 17. ledna 2014

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka je základem především tradiční indické kuchyně. Vyrábí se z cizrny a je zpracována technologickým procesem zvaným extruze. Na vstupní surovinu je při extruzi působeno vysokou teplotou cca 100°C a vysokým tlakem. Křupka, která je výstupem z extruze, se nastrouhá či nadrtí do požadované formy (mouka, drť aj.).

Díky tomuto procesu pak spotřebitelům odpadá složitý proces úpravy luštěnin – máčení, vaření a pasírování. Působení vysoké teploty také způsobí, že takto ošetřená mouka je mikrobakteriálně čistá. V takto upravené mouce zůstává větší množství živin a částečně i vitamínů. Navíc tělu dodává významné množství bílkovin, jehož obsah je stejný nebo větší než v mase či vejcích. Vyšší obsah bílkovin ve stravě pomáhá sportovcům k udržení či růstu svalové hmoty a napomáhá i při redukci. Ke spalování kalorií totiž dochází ve svalech a ty ke své činnosti potřebují právě protein (bílkoviny). Více o významu bílkovin ve stravě brzy na našem blogu.
Cizrnová mouka je velmi výživná a vhodná nejen při bezlepkové dietě. Například v kombinaci s vodou může ve veganské stravě nahradit vajíčka. Skvěle se hodí pro zahuštění různých polévek a omáček, jedná se v podstatě o přírodní formu jíšky, bez jakýchkoliv přídavků. Dále je možné použít ji jako základ těst pro výrobu placek, lívanců, pomazánek, kaší aj. 

Pro tělo má přímo blahodárné účinky: protirakovinné, antioxidační, detoxikační, prospívá srdci a trávení a udržuje hladinu cukru v krvi. Obahuje spoustu vitamínů a živin: vitamín B1, vitamín B2, vitamín B3, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vitamín K, betakaroten, biotin, kyselina listová, vápník, měď, jod, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, selen, zinek, vláknina, bílkovina, složité sacharidy.
Kalorická hodnota ve 100g: Energie 1312kJ, Bílkoviny: 16,5g, Sacharidy: 60g, Tuky: 5g 

TIP: Kvalitní cizrnovou mouku můžete pořídit u firmy Wolfberry, která dodává do zdravých výživ popř. si ji objednat přímo zde

Žádné komentáře:

Okomentovat