neděle 19. ledna 2014

Co snídat, abychom se cítili dobře?


Správně se stravovat je opravdu umění. Není v tom však zase až tak moc složitého, jde jen o to uvědomit si, co našemu tělu prospívá a co mu škodí a změnit tak svoje zakořeněné návyky. To bývá nejtěžší, neboť člověk je od přírody pohodlný a hledá vždy tisíce důvodů k tomu, aby si ospravedlnil svoje prohřešky. V opačném případě je mu však odměnou nezapomenutelný pocit svěžesti, síly a radosti z kvalitního života v důsledku tělesného a duševního zdraví. Každé jídlo působí totiž jako lék a kdo nezmění svůj způsob stravování, tak mu léky (jak bylinné, tak chemické) nejsou nic platné. "Ze třech desetin léčí lék, ze sedmi desetin správná životospráva" praví jedno čínské přísloví. Tak velkou váhu přikládá čínská medicína tomu, co projde dovnitř našimi ústy. 



Z kvalitní potravy se pak vyrábí i kvalitní "palivo" (energie a krev), které je nutné pro zdravý chod organismu. Naopak, nekvalitní strava zavdává příčinu mnoha nemocem, o kterých bychom se původně ani ve skrytu duše nedomnívali, že mohou být způsobeny stravou. Výčet těchto nemocí by mohl být nekonečný.




Kvalitní strava není to, co nám chutná, ale to, po čem se cítíme dobře. Platí zásada, že dobré jídlo (vhodné pro náš organismus) je takové, po kterém se cítíme lépe než před ním! Již z tohoto vyplývá, že pokud je člověk po jídle unaven, ospalý, nafouknutý a s pocitem tíhy v břiše, tak toto jídlo nebylo pro něho to pravé ořechové či že jeho zažívací trakt není v pořádku. Za trávení totiž odpovídá (dle čínské medicíny) hlavně dráha žaludku a sleziny. Dráha sleziny je vůbec nejdůležitější v produkci životodárné energie QI a krve, které pak rozesílá do všech ostatních orgánů a okrsků našeho těla a zároveň přebytky této potravní esence ukládá do rezervy na horší časy a to do dráhy ledvin. Naopak, v případě oslabené dráhy sleziny (kupř. v důsledku nevhodné stravy) jsou na pomoc trávení povolány rezervy z dráhy ledvin a celkový energetický potenciál organismu tak postupně klesá a úměrně tomu i kvalita života. K tomu, aby dráha sleziny mohla úspěšně plnit svoji funkci, potřebuje tzv. vnitřní sucho, tzn. že jídla, která přinášejí tzv. vlhko do organismu (o tom zase příště), oslabují trávení. Tyto jídla totiž způsobují bažinatý terén, ve kterém se správná funkce dráhy sleziny doslova "utopí". V tomto terénu se pak daří i různým mikrobům, virům a plísním a začarovaný kruh jest dokonán. 

Bezlepkové kaše od Adveni
Ráno je nejdůležitější pro dráhu sleziny a tedy i pro jídlo. VŽDY by měl člověk snídat a to pokud možno ve stejnou hodinu, ne ve spěchu a měl by si udělat na jídlo čas. Po ránu se doporučuje vždy teplé jídlo, nejvhodnější je jahelná kaše (nebo vařené obilné vločky či polenta) se skořicí a dušeným ovocem (nebo rozinkami či kompotem), event. se zeleninou, čerstvými bylinkami a houbami, která dokonale zasytí, je dietní a navíc perfektně posílí slezinu a vysuší nahromaděné vlhko v organismu. Člověk se pak cítí lehký, plný elánu a s radostí vyráží do nového dne vstříc novým zážitkům. Během několika dní se vytrácí nutkavá chuť na sladké a po několika týdnech zmizí i nadváha! K zapití je vhodná meltová káva či žitovka. Pro milovníky masa je možno posnídat i polévku z drůbeže, doplněnou zeleninou nebo jáhly s přikusováním knackebrotu bez kvasnic (Wasa) či tzv. pěnového chleba. 
Ráno je vždy zapotřebí nejprve „v kamnech zatopit, postupně rozpálit kotel, aby kamna dobře spalovala po celý den, a pak teprve na kamnech vařit“. Tak funguje i naše zažívání: pokud k rozdělání ohně použijeme „mokré dříví“ (tzv. potraviny přinášející vlhko a chlad jako jsou jogurty, sýry, syrové ovoce a zelenina, ovocné džusy, zelený čaj…), nebo naopak „rozděláme ohýnek pomocí benzínu“ (tzv. potraviny přinášející oheň jakoje černá káva či alkohol), pak obojí je špatně a má na naše zažívání a celkový chod organismu neblahý vliv. K rozdělání ohně je zapotřebí „suché dříví“, v našem případě již zmíněné obilné kaše se skořicí nebo teplé polévky. V tom případě lze pak během dne (od 11. do 15. hodiny) pozřít i leccos „nezdravého“, aniž by nás to nějak zásadně poškodilo na zdraví (pneumatika či mokré dříví také shoří v dobře rozdělaném ohníčku).
Jáhlová kaše Nominal


Jáhly jsou loupané proso. Jsou významným zdrojem minerálů a vitamínů. Pro vysoký obsah železa se doporučují lidem trpícím chudokrevností. Vysoký obsah fosforu pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy, což se, obvzláště v zimních měsících, určitě hodí. Křemík podporuje zdraví a krásu zubů, nehtů a vlasů. 
Významný je také obsah draslíku, hořčíku a zinku. Z vitamínů mají vysoký podíl vitamíny skupiny B. Vysoký je i obsah vlákniny, bílkovin a také tuku. 

Jáhly jsou jedinou zásaditou obilovinou, proto jsou vhodné při žaludečních obtížích a pomáhají při snižování překyselení těla. Blahodárně působí také na slinivku břišní a slezinu, o čemž jsme se zmínili již výše. Protože neobsahují lepek, jsou ideální stravou pro nemocné celiakií a alergiky.




TIP: Kvalitní kaše bez přidaného cukru u nás vyrábí firma Nominal a firma Adveni medical, zakoupit je můžete i na našem eshopu zde



4 komentáře:

  1. Připadá mi to, nebo jste opravdu aspoň trošku zběhlí v čínské meducíně (vidím zdroj)? V druhém případě máte mou nehynoucí náklonnost! Ten básnický snídaňový "návod" je pohlazení nejen na bříšku, ale i na duši. Děkuji!
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi zajímame se o čínskou medicínu, moje maminka se dala i do jejího studia a přijde nám to více než zajímavé. Průběžně to samozřejmě testujeme na sobě a musím říct, že na tom skutečně něco je, cítím se dobře a i některá kilča, která se nechtěla pustit, jdou dolů :)

      Vymazat
    2. Děkuji, jsem váš fanklub :-) :-) :-)

      Vymazat
  2. Překvapuje mě, že poránu nee zelený čaj, přitom jinde se píše, že je naopak dobrý, protože odkyseluje... :-O Jinak ale super článek. Díky M.

    OdpovědětVymazat