chipsy z cizrnové mouky s dipem z lilku |
Honí li vás "mlsná" na slané, jsou tyto chipsy ideální volba! Nebudete mít výčitky, že jste si dali něco nezdravého, ba naopak. Chuťově jsou podobné kukuřičným nachos.
3/4 šálku cizrnové mouky
špetka tymiánu nebo oregána - libovolně k dochucení
1/2 lžičky soli
3 lžíce olivového oleje
mořská sůl na posypání hotových chipsů (není nutné)
1 šálek vody
1) Do mísy prosejeme cizrnovou mouku a přidáme koření.
2) Postupně přilévejte vodu a rozmíchejte směs tak, aby v ní nezbyly žádné hrudky
3) Vmíchejte olej
4) Zahřejte pánev s nepřilnavým povrchem. Těsta nalijeme "přiměřeně" - tak, aby bylo v co nejtenší vrstvě. Pánev musí být úplně rozpálená, aby směs nalitá na pánev "zasršela". V tomto můžete můžeme posypat troškou extra soli na vrcholu.
5) Jakmile placka na povrchu zavadne, můžeme ji otočit. Opékejte ji velmi pomalu, tak aby se úplně vysušila. Budete li pospíchat, zbude vám akorát černá palačinka. 1 placka trvá opéct zhruba 13min, z tohoto množství jsou přibližně 4 placky.
6) Máte li možnost, dejte ještě na chvíli vysušit do trouby (Ideálně když budete zrovna péct lilky na dip, tak můžete placky po vyjmutí lilků ještě na chvíli vložit do trouby).
7) Placky by měly být úplně tvrdé a měly by se dát velmi snadno lámat. Rozlámejte je na kousky a podávejte buď samotné nebo s některou z vašich oblíbených omáček, my doporučujeme lilkovou!
LILKOVÝ DIP
...z lilků vyškrábeme dužinu |
1 lilek
1 stroužek česneku
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce tahini
mořská sůl
černý pepř
1 stroužek česneku
2 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce tahini
mořská sůl
černý pepř
1) Lilek opláchneme, propícháme vidličkou ze všech stran a pečeme v troubě při 250 °C asi 30 minut.
2) Trochu vychladlý lilek pak rozkrojíme po délce a dužinu vydlabeme.
3) K lilkové dužině přidáme česnek, citrónovou šťávu, 1 lžíci oleje a tahini a rozmixujeme ponorným mixérem.
4) Dochutíme solí a pepřem a dáme vychladnout do ledničky. Pro delší trvanlivost uchovávejte v uzavírací sklenici v chladnu.
5) Před servírováním můžeme posypat červenou paprikou
2) Trochu vychladlý lilek pak rozkrojíme po délce a dužinu vydlabeme.
3) K lilkové dužině přidáme česnek, citrónovou šťávu, 1 lžíci oleje a tahini a rozmixujeme ponorným mixérem.
4) Dochutíme solí a pepřem a dáme vychladnout do ledničky. Pro delší trvanlivost uchovávejte v uzavírací sklenici v chladnu.
5) Před servírováním můžeme posypat červenou paprikou
to se mi moc libi!
OdpovědětVymazatPrave je dela a jsou vynikajici. Sly by udelat i z mouky z bilych fazoli?
OdpovědětVymazatTo jsme rádi, díky! A mouku z bílých fazolí nemám vyzkoušenou, takže nedovedu posoudit..
Vymazat