úterý 21. dubna 2015

Pečené batáty se špenátem, kokosovým mlékem, cizrnou a slzovkou

6 porcí/ 1,5 hodiny

2 lžičky oleje
1 menší cibule
4 velké stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
1 polévková lžíce strouhaného zázvoru
1/2 šálku sušených nasekaných rajčat
Kůra z 1 citronu + 2 lžíce citrónové šťávy
trošku chilli
1 plechovka cizrny
10 lžic slzovky
400g čerstvého nebo mraženého špenátu
1 plechovka kokosového mléka
1 lžička soli (nebo podle chuti)
1 lžička mletého zázvoru

Příloha:
2 velké sladké brambory (batáty)
Listy koriandru na ozdobu 


1) Slzovku si namočte hodinu předem, následně uvařte do měkka. To trvá cca 10 – 15 minut. Rozehřejte si troubu na 190°C.

2) Sladké brambory rozdělte na čtvrtiny, lehce potřete olivovým olejem, dejte na plech a pečte cca 1 hodinu, dokud nebudou brambory měkké.

3) Mezitím si rozehřejte olej ve větším hlubokém hrnci a přidejte najemno nakrájenou cibuli.  Smažte asi pět minut až cibule zesklovatí. Přidejte česnek, zázvor, sušená rajčata, citronovou kůru a chilli. Vše osmahněte asi tři minuty na mírném plameni, ať se koření nepřipálí.

4) Přidejte cizrnu (propláchnutou, již bez nálevu) a uvařenou slzovku. Vše ještě společně osmahněte, aby se cizrna se slzovkou spojily s kořením.

5) Pokud použijete čerstvý špenát, přidávejte jej postupně, dokud nebude v hrnci všechen a nebude lehce podušený. V případě mraženého přidejte celý rozmražený najednou. Následně zalejte kokosovým mlékem, dochuťte solí, mletým zázvorem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a vařte po dobu 10 minut nebo dokud se cizrna neprohřeje. V případě potřeby dochuťte ještě citronovou šťávou a solí.

6) Podávejte horké s pečenými sladkými bramborami, ozdobené listy koriandru.


Žádné komentáře:

Okomentovat