úterý 15. dubna 2014

Noky z dýňové mouky s rajčatovou omáčkou


Noky z dýňové mouky s rajčatovou omáčkou
3 porce, bez lepku, vajec i laktózy

Dýňové noky
150g dýňové mouky Adveni Medical
5g psyllia
75ml vlažné vody na psyllium
cca 100ml vlažné vody do těsta
sůl (1 lžička)

1)   Psyllium necháme několik hodin nabobtnat ve vodě.
2) Všechny suché ingredience smícháme, přidáme psyllium gel a nakonec vodu, důkladně smícháme
3) Rozválíme a nakrájíme na 1 cm široké pruhy, které pak ještě rozkrojíme na 2 cm proužky.
4) Ručně vytvoříme noky (šulánky) a hodíme je do osolené vroucí vody. Pokud vyplavou na povrch, jsou hotové.

Základní rajčatová omáčka
1kg zralých rajčat
3 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička cukru
sůl, pepř
cca 40g čerstvých bazalkových lístků

1.     Do spodní části každého rajčete vyřízněte mělký křížek velký asi dva centimetry.
2.     Rajčata pak vložte spolu s česnekem do pekáče nebo zapékací mísy vyložené nepřilnavým pečicím papírem.
3.     Pečte patnáct až dvacet minut, aby se slupky začaly oddělovat a rajčata změkla. Vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout.
4.     Rajčata i česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Vložte do mísy, přidejte olej, ocet, cukr, sůl, pepř a bazalku, důkladně promíchejte.

pozn. Noky je možné udělat i klasicky z brambor, jen namísto bílé mouky přidejte dýňovou.

TIP: Podáváme s rostlinným „masem“ Robi, v případě bezlepkové diety pak s masem či uzeným tofu. 

TIP2: Dýňovou mouku a mnohé jiné můžete zakoupit na u firmy Adveni medical na www.bezlepkova.com

Žádné komentáře:

Okomentovat