čtvrtek 13. února 2014

Dýňová polévka s lososem a dýňovým olejem

Dýňová polévka s lososem a dýňovým olejem

6 porcí / 55 minut

800g dužiny z máslové dýně, bez semínek, 
nakrájené na kostičky
2 lžíce másla
1 cibule, jemně nakrájená
2 stroužky česneku, jemně nasekané
1 mrkev, nastrouhaná nahrubo
1 lžička kari koření
1 lžička římského kmínu
1 lžička sušeného mletého zázvoru
1 lžička třtinového cukru
1l zeleninového vývaru
200ml smetany ke šlehání
sůl a mletý pepř na dochucení
dva menší plátky lososa
hrst opražených dýňových semínek
2 lžíce dýňového oleje na zakapání





1) V hrnci se silným dnem rozpusťte máslo a zpěňte na něm cibulku a česnek. 

2) Vsypte dýni a asi 5 minut opékejte. 





3) Přidejte mrkev, poprašte kari kořením, římským kmínem, mletým zázvorem a cukrem, osmahněte a zalijte vývarem. 

4) Uveďte do varu a vařte asi 15 minut, až zelenina změkne. 

5) Vmíchejte smetanu, osolte, opepřete a nechte přejít varem. 

6) Stáhněte z ohně a rozmixujte ponorným mixérem. 

7) Na kapce oleje osmahněte plátky lososa.

8) Polévku podávejte posypanou nasucho opraženými dýňovými semínky, kousky lososa a zakápnutou dýňovým olejem.


TIP: Kvalitní české oleje bez konzervantů koupíte u Bohemia olej



Žádné komentáře:

Okomentovat