pátek 17. ledna 2014

Muffiny z cizrnové mouky


Muffiny z cizrnové mouky
Suroviny pro 21 muffinů
1 2/3 hrnku cizrnové mouky  
1 hrnek třtinového cukru  
1/3 hrnku kakaa 
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
1vejce
1 lžička vanilkového aroma
1/3 hrnku olivového oleje 
1/2 hrnku plnotučného mléka (popř.ovesného)
1/2 hrnku vroucí vody






1) Ve velké míse smícháme suroviny pro suchou směs - mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. 

2) V druhé míse rozšleháme žloutek, vanilkové aroma, olivový olej, mléko a smícháme s vodou. 

3) Smícháme suchou a mokrou směs a vyšleháme do hladka. 

4) Bílek ušleháme zvlášť a vmícháme jej zlehka do těsta až úplně nakonec. 

5) Pokud máme formu na muffiny, plníme košíčky téměř do plna. Pokud nemáme, raději jen do půlky. Směs je poměrně řídká a mohla by vytéct. 

6) Pečeme při 180°C po dobu 25 minut, nebo dokud se povrch muffinu po doteku pružně nevrátí zpět. 

7) Po vychladnutí můžeme muffiny nazdobit čokoládovým humusem z cizrny nebo je nechat samotné. 




ČOKOLÁDOVÝ HUMUS
100g cizrny (před namočením) popř.200g z plechovky
80g nutely 
3 lžíce medu 
3 lžíce třtinového cukru

Cizrnu den předem namočíme do vody. Následující den vodu slijeme a povaříme cca 30minut v čerstvé vodě. Všechny přísady dáme do mixéru a rozmixujeme do hladka. Skladujeme v chladnu.
Muffin z cizrnové mouky a s čokoládovým humusem


TIP: Cizrnovou mouku můžete koupit u firmy Wolfberry, která dodává do prodejen zdravých výživ. Můžete ji koupit i zde
TIP2: Co je to cizrnová mouka, k čemu se v kuchyni používá a v čem je prospěšná se dočtete v kategorii recepty.

Žádné komentáře:

Okomentovat